JUTARNJI PROGRAM
Postavio Redakcija Presstiž 17 Nov 2014 u 08:21 | Kategorija: Jutarnji program | 0 Komentara

DNEVNA DOZA SVEŽIH INFORMACIJA I ZANIMLJIVOSTI.
DOBRO JUTRO!

JUTARNJI-PROGRAM-PRESSTIZ

 

UKRATKO

- Srpskom umetniku Aleksandaru Deniću uručena je nemačka nacionalna pozorišna nagrada Faust za rad na scenografiji operske tetralogije Prsten Nibelunga u režiji Franka Kastorfa. Ovu nagradu dodeljuje Akademija izvođačkih umetnosti, strukovno udruženje Binenferajn i Pokrajinska fondacija za kulturu.

- Radovi na arheološkom lokalitetu Medijana u Nišu trebalo bi da 2015. godine budu završeni. Medijana je sada otvorena za medije stručnu javnost, a završetak radova koji se očekuje u prvoj polovini 2015. najviše zavisi od vremenskih uslova.

- Naša najprestižnija nagrada za pozorišnu režiju Bojan Stupica biće dodejenja Borisu Liješeviću 19. novembra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta posle izvođenja gostujuće somborske predstave Čarobnjak. Liješević je nagrađen za najbolju režiju u konkurenciji 14 premijerno izvedenih predstava u našim profesionalnim pozorištima u dvogodišnjem periodu od 1. aprila 2011. do 31. marta 2013. godine.

SEĆANJE NA JOVANA ĆIRILOVA

Srpski teatrolog, književnik i delatnik srpskog pozorišta i kulture rođen je 30. avgusta 1931. godine u Beogradu. Nakon završene škole u Kikindi diplomirao je filozofiju u Begradu.jovan-cirilov
Na čelu Jugoslovenskog dramskog pozorišta bio je od 1985. do 1999. godine. Dramaturg u tom pozorištu bio je do 1956, a u Ateljeu 212 od 1967. do 1985. Od osnivanja Bitefa, 1967. godine, bio je umetnički direktor i selektor ove prestižne kulturne manifestacije.

Pisao je romane, zbirke pesama, tetarološke eseje, knjige uspomena, rečnike.. Preveo je drame Fraja, Brehta, Ženea, mjuzikl Kosa i mnoge druge. Bio je kolumnista u NIN-u i Blicu, a pisao je i za list Ludus. Govorio je engleski, nemački, francuski, španski i italijanski jezik.

Preminuo je 16. novembra u 84. godini života.

KUDA DANAS?

- Izložba fotografija pod nazivom Walk to work – Reframing Exercise, autora Nenada Baćanovića, biće otvorena večeras u 19.30 časova u galeriji UK Parobrod u Beogradu. Izložba je nastala kao rezultat svakodnevne šetnje od kuće do posla, a proistekla je iz bloga na koji autor svakodnevno postavlja nove sadržaje i koji je za kratko vreme privukao veliku pažnju publike. Posetioci će moći da je vide do 23. novembra.

walk to work

- Svi zainteresovani će od danas do 23. novembra u Velikoj galeriji KC Grada imati priliku da zavire u veoma mali svet glumca iz Splita Marina Tudora. Taj mali svet satkan od plastike njemu je zapravo hobi već dugi niz godina, a pošto je u srži prenamena potrošnih predmeta od plastike- kašičica za jednokratnu upotrebu, ovaj hobi vuče sa sobom i reciklažu i vizuelnost.

marin tudor izlozba 2

PRESSTIŽ.RS – NAJČITANIJE TOKOM VIKENDA:

HLEBA I GUZICA

kolumna zana lalovic

Ono što im se mora reći jeste kako izgleda srpska Kim. Srpska Kim je splavarka sa stažom, noktima veličine kljuna tukana, kožom boje černozema i kineskom nadogradnjom kose. Ona biva primećena od strane neokupanog glavonje, koji konobaru daje 100 evra da je pošalje u zamračeni deo kluba. Po principu 50e njoj, 50e konobaru. Za 50e ona postaje sve što treba, ona radi sve što treba, ona udiše i prdež tog glavonje kao da je miris orhideja, ona je bespogovorni objekat koji radi na evre. Koji se vremenom sve više smanjuju, dok se ne nađe novi, povoljniji objekat. Na kraju postaje odbačeni, iskorišćeni i jefitno plaćeni rob, koji više nije u stanju da gradi emotivnu vezu ni sa kim. Da li je to ono o čemu zaista maštaš?

KNJIŽARA „SAM KEE“ RAJ ZA MAČKE

sam kee knjizara

Kada gospođa Chan, vlasnica knjižare Sam Kee, stigne ujutru na posao uzvikne Povratak kući! što je mačkama znak da se vraćate u knjižaru. I tako svakoga dana. To je postala svakodnevnica ove neobične knjižare u Hong Kongu.

DA LI STE ZNALI?

- U proteklih 40 godina prehrambena industrija imala je brži razvoj od razvoja ljudske populacije.

- Mačke ne osećaju sladak ukus.

- Koža polarnog medveda je crna.

- Psi dalmatinci se ne rađaju sa tufnama.

- Sao Paulo je najveći grad na južnoj Zemljinoj polulopti.Hermann_Hesse

MISAO ZA LEP DAN: Bog nam ne šalje očaj da bi nas ubio, već da bi nov život u nama probudio. – Herman Hese

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>