„Dereta” na Sajmu knjiga od 20. do 27. oktobra
Postavio Redakcija Presstiž 18 Oct 2019 u 11:43 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 0 Komentara

Zainteresovani će imati priliku da posete štand izdavačke kuće „Dereta” od 20. do 27. oktobra u Hali 1 na Sajmu knjiga u Beogradu. 

dereta

Iz ovogodišnje produkcije iz Derete izdvajaju kapitalno delo svetske književne kritike Biographia Literaria S. T. Kolridža, koje je „centralni dokument“ engleske književne istorije i „biblija moderne kritike“, i prvo srpsko izdanje kultnog romana XX veka Duga gravitacije Tomasa Pinčona, koji je jedinstvena priča enciklopedijskih razmera o besmislenosti rata i uticaju tehnologije na društvo.

Deretina književna edicija „XX vek”, sa delima koja su u svetu već kanonizovana kao klasici, ali dosad nisu bila prevođena na srpski ili nisu dobijala zasluženu pažnju književne kritike. U romanu Neutešni, Kazuo Išiguro se u snolikom lavirintu gotovo kafkijanski opskurne psihološke priče, ponovo vraća svojoj opsesivnoj temi – nepouzdanosti ljudskog sećanja. Ovo delo upotpunilo je kolekciju Išigurovih knjiga u izdanju Derete koju čine još i: Ostaci dana, Slikar prolaznog sveta, Zakopani džin, Ne daj mi nikada da odem i Nokturna: pet priča o muzici i sutonu. Svoj poslednji završeni roman Pogledaj arlekine!, koji je osmislio kao pseudoautobiografiju, Vladimir Nabokov piše u nameri da se obračuna s kritičarima koji su u njegovim delima maliciozno tražili elemente iz privatnog života, zbog čega je često morao da dokazuje kako nije pedofil, špijun ili homoseksualac. Kontorverzni roman Crvena Kejla Isaka Baševisa Singera zbog bogatog erotskog sadržaja izazvao je burne reakcije i proteste širom sveta, te je dugo i ostalo „zatočen” u jidiškom rukopisu, a tek su nedavno počeli da ga prevode i objavljuju. Svet čuda Robertsona Dejvisa treći je deo Detfordske trilogije, koju čine Marginalac (Dereta, 2016) i Mantikora (Dereta, 2018), i smatra se jednim od najboljih dela kanadske književnosti. U okviru ove edicije izdali su i roman Izdaja Rite Hejvort, prvi roman argentinskog pisca Manuela Puiga, autora kultnog dela Poljubac žene-pauka. 

Izdaja Rite Hejvort - Dereta

I ove godine, pripremili su nove naslove popularnih savremenih autora: zbirku priča Veliki eksperiment, Džefrija Judžinidisa, kao i roman Običan momak, novi hit Lorenca Maronea, autora bestselera Sitnice koje život znače. Ljubitelji Dmitrija Gluhovskog imaće prilike da nabave dva nova naslova ovog autora: distopijski roman Budućnost i Tekst, njegov prvi realistički roman koji predstavlja spoj psihološkog trilera i kriminalističkog romana

Svetski bestseler Besplatan novac za sve: 5 ideja koje će promeniti svet Ruthera Brehmana svojevrsna je Biblija nove, naprednije Utopije. Ljubiteljima popularne kulture interesantne će biti knjige i Lovac na umove, knjiga po kojoj je snimljena istoimena popularna Netflix serija. U knjizi Strah: Tramp u Beloj kući verovatno najznačajniji američki novinar svih vremena, Bob Vudvard, čovek koji je zaslužan za aferu „Votergejt“, otkriva nam šta se zaista dešava iza scene, u kabinetu najmoćnijeg čoveka na svetu.

Agi i ja - Tri price o Cudu - Dereta

Večito vraćanje fašizma delo je holandskog teoretičara kulture Roba Rimena u kojem pokušava da objasni šta je to u prirodi fašizma što mu dopušta žilavost uprkos nebuloznoj i opasnoj priči na kojoj počiva.

Ljubiteljima umetnosti posebno će biti interesantna biografija Leonardo da Vinči: univerzalni genije renesanse Vojislava Gledića, a Srpska knjiga mrtvih Bojana Jovanovića nezaobilazno je štivo za sve ljubitelje antropologije i etnologije.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Miroslav Dereta” je roman Mačka u koferu Branislava Jankovića, koji se odlikuje Harmsovom poetikom nadrealističkog oslikavanja života kroz groteske i alogičnosti. Usta puna zemlje / Smrt gospodina Goluže Branimira Šćepanovića, priče su o snazi i izdržljivosti čoveka pred nedaćama i zlom ovog sveta, a posebno mesto u ovogodišnjoj produkciji zauzima i provokativni autor Zoran Ćirić, „jedini rokenrol pisac u zemlji”, sa svojim najnovijim romanom Lanac slobode

Dereta - konkurs za neobjavljeni roman 2019

Najmlađi čitaoci imaće priliku da nabave nove nastavke popularnih ilustrovanih serijala: Dnevnik šonjavka 12 – Bekstvo i Dnevnik štreberke 3 1/2 ‒ Kako da uštrebaš svoj dnevnik.

Posetioci Deretinog štanda u areni Hale 1 imaće priliku da se druže sa Mišom Mihailom Kravcevom i Dušanom Pejčićem.

U četvrtak 24. oktobra od 18 do 20 časova, Miša Mihailo Kravcev, slikar i književnik, promovisaće knjigu Velmer, raznosač ideja, bajkovitu priču o snazi ljubavi, o prirodi i tajnama postojanja, inspiracije i prosvetljenja.

U petak 25. oktobra od 18 do 20 časova, omiljeni dečji autor Dušan Pejčić potpisivaće knjigu Glista za Jelenu : priče o deci, knjigu koja je lekcija čiste ljubavi uz koju deca pomalo odrastu, uz koju se roditelji i učitelji malo bolje razumeju i uz koju konačno shvatamo da smo svi na istoj strani!

Na našim štandovima posetioce očekuju popusti od 30 do 70 %, akcija 3 knjige za 999 rsd i još mnogo toga.

- Izvor: Dereta

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>