„Black Light” Miomira Petrovića na Aprilskim susretima
Postavio Redakcija Presstiž 26 Mar 2019 u 10:46 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Prezentacija romana „Black Light” Miomira Petrovića biće održana u okviru Aprilskih susreta, 3. aprila u 20:15h, u Maloj sali SKC-a.

Black-light-Miomir-Petrovic-Laguna-2018

U izdanju Lagune, ovo je novi metafizički i metapolitički triler virtuoznog pripovedača Miomira Petrovića („Kuća od soli”, „Miris mraka”, „Lisičje ludilo”). Beograd budućnosti, ta Vavilonska kula po kojoj gamižu milioni emigranata svih rasa i vera – gde red sprovodi nekoliko milicija i vojnih jedinica – podeljen je u kvartove među kojima nema prave komunikacije, Evropa je rasparčana u kantone, tim Novim srednjevekovljem upravlja centralizovana svetska vlada. Više praktično nema rada i proizvodnje, ljudi su pre izdržavana lica nego građanstvo, stanovništvo većeg dela sveta živi život sličan logoraškom, tu i tamo se snalazeći u iskonskoj potrebi da osujeti represivnu globalnu vlast i pronađe rupe u represivnim zakonima. Jedna žena će na misteriozan način izgubiti život na raskrsnici Bulevara Despota Stefana, Drinčićeve, Gundulićevog venca i Carigradske. Šestoro ljudi, komšija i poznanika, među njima i Lasica, biće svedoci njene smrti. Svako od njih tvrdiće da je video nešto sasvim drugačije. U potrazi za jedinom i nedeljivom istinom o tom incidentu, glavni junak ovog romana će započeti svoju privatnu istragu. Lasica ne sanja u kakve će ga političke, geostrateške i kriminalne vode odvesti potraga za istinom.

Miomir-Petrovic-1

- Miomir Petrović / foto: Darko Nikolić

„Blacklight” je roman o mogućoj budućnosti Evrope i regiona, distopijska vizija jednog novog i drugačijeg Beograda, nove i drugačije viđene istorije ali i svojevrsni priručnik za duhovnu neposlušnost, fizičku mobilnost i nepokoravanje.

Na ovoj neuobičajenoj prezentaciji Petrovićeve najnovije proze u tome će mu pomoći performerke i izvođači Andrea Dobrić i Nina Pantović, studentkinje IUI.

Razgovor sa autorom vodi Vesna Kapor.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>