JUTARNJI PROGRAM
Postavio Redakcija Presstiž 1 Dec 2014 u 08:04 | Kategorija: Jutarnji program | 0 Komentara

DNEVNA DOZA SVEŽIH INFORMACIJA I ZANIMLJIVOSTI.
DOBRO JUTRO!

JUTARNJI-PROGRAM-PRESSTIZ

 

UKRATKO

- Predstava Biljane Srbljanović u režiji Dina Mustafića, Mali mi je ovaj grob, osvojila je sedam nagrada na festivalu Susreti kazališta/pozorišta u Brčkom. Žiri festivala dodelio je nagrade za najbolju mali_mi_je_ovaj_grobbosanskohercegovačku predstavu, za najbolju režiju, najbolju muziku, najbolju scenografiju, Amila Terzimehić je osvojila nagradu za najbolju mladu glumicu, a nagrađeni su i glumci Milan Marić i Ermin Bravo.

- Premijera filma Vrati se, Zone – nastavak Zone Zamfirove zakazana je je za novembar 2015. godine. Reč je o romantičnoj melodrami sa elementima komedije o zgodama i nezgodama kroz koje prolaze Zone i Mane da bi sačuvali svoju ljubav i brak. Njih dvoje se suočavaju sa preprekama koje moraju da savladaju. Reditelj filma je Jug Radivojević a scenario su napisali Ivana i Miroslav Mitić po motivima knjige Zona Zamfirova, šta je bilo posle, Dušice Milanović Marike.

- U Nemačkoj će se uskoro u upotrebi naći prvi lek za gensku terapiju, a njegova cena biće 1,1 milion evra. Lek je namenjen lečenju veoma retke genetske bolesti nedostatka lipoproteinske lipaze (LPLD). Lek je u Evropi dobio odobrenje za upotrebu pre dve godine, ali je njegovo puštanje na tržište odloženo kako bi se završilo prikupljanje podataka o efektima leka u periodu od šest godina.

KUDA DANAS?

- Izložba fotografija Dream a little dream autorke Nevene Poledice biće otvorena večeras u 19 časova u Бартcелона galeriji (Belgrade Design District, 1 Sprat, lokal 96). Tehnikom analogne duplo- eksponirane fotografije, Nevena reaktivira tradicionalni medij izrade filma krupnog zrna. Izložba će biti otvorena do 13. decembra.

family portrait-nevena-poledica

- Večeras će u okviru Delikatesnog ponedeljka, koji se od 19 časova održava u Kulturnom centru Grad, kuvati aktivistkinje i aktivisti organizacije ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima. Povodom Međunarodnog dana ukidanja ropstva, pored dobrih meksičkih takosa i dezerta spremljenog od fair-trade proizvoda, svi zainteresovani će moći na info pultu da saznaju više o fenomenu trgovine ljudima, kao i o najnovijoj ASTRINOJ kampanji „Sprečimo, zaštitimo, nadoknadimo“. Cena bona je 150 dinara.

- Izložba Podsvest sve zna umetnice Jasne Opavski-Mraović biće otvorena večeras u 19 časova u galeriji Art Centar (Čumićevo sokače, lokal 93). Ona će predstaviti seriju slika sa nadrealističkim konceptom.

1. DECEMBAR – SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

HIV-1 decembar

Ovaj dan se obeležava od 1988. godine u znaki podrške za ljude koji su HIV pozitivni. HIV infekcija je hronična infekcija sa kojom danas može dugo da se živi ukoliko je otkrivena na vreme i uz redovno uzimanje terapije. Prema podacima Registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, godišnje se i do 30% novootkrivenih HIV infekcija registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima obolevanje i umiranje mladih osoba. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna. Svi zainteresovani građani će danas imati priliku da se besplatno testiraju na HIV u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd (Bulevar despota Stefana 54a) do 17 časova.

PRESSTIŽ.RS – NAJČITANIJE TOKOM VIKENDA:

ŠARLO AKROBATA – MILAN, IVICA, KOJA: MISLIMO DA ĆE KLINCI DA UKAPIRAJU NAŠE TEKSTOVE ( 1980)

sarlo-akrobata

 

Skupljeni zajedno, Milan, Koja i Ica su Šarlo akrobata. Ako ih prebrojite, shvatićete da se radi o triju, ako ste ih slučajno čuli opet ste shvatili da se radi o bendu autentične, jasne muzičke orijentacije, koja inkorporira savremene rock trendove, sa obiljem znoja, energije i buđenja. Do sada imali desetak koncerata i mnogo više komplimenata. Nedavno snimili nekoliko pesama koje će se, nadamo se, uskoro pojaviti na plastici.

UMETNIČKO STVARALAŠTVO DUŠICE PEJIĆ

dusica-pejic

Umetnica – slikarka Dušica Pejić je rođena u Beogradu. Diplomirala je na Katedri za slikarstvo Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, da bi završilaSpecijalističke studije na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Nakon Beograda se ponovo vratila u Novi Sad gde je završilaMaster studije na Katedri za slikarstvo Akademije umetnosti 2013. godine.

MISAO ZA LEP DAN: Osmehneš li se deci, ona uzvrate osmehom. Osmehneš li se odraslima, oni se pitaju: Zašto se ovaj smeje? – Momo Kapor

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>