UMETNIČKO STVARALAŠTVO DUŠICE PEJIĆ
Postavio Dušan Veselinović 30 Nov 2014 u 11:04 | Kategorija: Društvo, Poslednje dodato | 1 Komentar

dusica-pejic

Umetnica – slikarka Dušica Pejić je rođena u Beogradu. Diplomirala je na Katedri za slikarstvo Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, da bi završila Specijalističke studije na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Nakon Beograda se ponovo vratila u Novi Sad gde je završila Master studije na Katedri za slikarstvo Akademije umetnosti 2013. godine.

Imala je više samostalnih izložbi, izlagavši u Mladenovcu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu, Crnoj Gori, kao i veliki broj grupnih izložbi, više puta izlažući svoje radove u SAD.

dusica-pejic2

- Foto: Endurance – kombinovana tehnika na platnu

Ova godina je za nju bila posebno uspešna jer je dobila priznanje za doprinos i saradnju sa Art Fest@Doral u Majamiju, postavši saradnik i učesnik projekta Beograd 2020 – projekat kandidature grada Beograda za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, kao i predsednik Saveta likovne kolonije u Mladenovcu, manifestacije opštine Mladenovac.

dusica-pejic3

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije, kao i Internacionalne asocijacije umetnika ArtFest@Doral u Majamiju u SAD.

Njene umetničke slike se nalaze u kolekciji kompanije Wiener Stadtische, privatnoj kolekciji kompanije Gorenje, privatnoj kolekciji Deneza M Inženjering, kao i u drugim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

dusica-pejic4

- Foto: sa samostalne izložbe Intervencija u prostoru, u galeriji O3one u Beogradu

Prema rečima Mihaila M. Petrovića, direktora Prodajne galerije Beograda, Dušica Pejić aktivno predstavlja svoj opus, kako u Srbiji, tako i van zemlje. U svom zrelom i kompleksnom opusu umetnica kontinuirano istražuje mogućnosti boja i oblika i njihovih potencijalnih analogija sa rečima, pokretima i tonovima. Modifikacijom i apstrahovanjem pisma ona dolazi do formi koje same po sebi preuzimaju ulogu naracije. Svaki od radova umetnica predstavlja kao sekvencu, jedan momenat jednog događaja ili doživljaja. Radovi se tako mogu spajati i odvajati, postajati i ostajati celina ili nastaviti svoj život napuštajući prvobitna značenja koja su imali.

Izložbom autora Vasilija Sujića Neki vidovi apstraktnog slikarstva u Srbiji posle 2000. je  uvrštena u izbor osam najistaknutijih autora apstraktne orjentacije u srpskom slikarstvu. Svoj izraz nalazi i van slikarskog prostora realizujući interevencije u prostoru kako bi ispitala odnos između vizuelnog i verbalnog, ali i kako bi vizuelno smestila van okvira slike.

dusicapejic

- Foto: MESH – kombinovana tehnika na platnu, 2014.

Autor: - https://www.facebook.com/dusan.veselinovic.9 https://www.instagram.com/it_is_dulle/

Prikazano: 1 Komentar
Napišite svoje mišljenje...
  1. cftkvjvlv says:

    samo napred, dusice!

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>