JUTARNJI PROGRAM
Postavio Redakcija Presstiž 3 Nov 2014 u 07:47 | Kategorija: Jutarnji program | 0 Komentara

DNEVNA DOZA SVEŽIH INFORMACIJA I ZANIMLJIVOSTI.
DOBRO JUTRO!

JUTARNJI-PROGRAM-PRESSTIZ

 

UKRATKO

- Sajam knjiga završen je juče predajom Otvorene knjige ambasadora Kine Li Mančanga ruskom kolegi Aleksandru Vasiljeviču Čepurinu. Svečanu primopredaju otvorio je gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević. Ove godine na Sajmu je učestvovalo 483 direktna izlagača i to 406 domaćih i 77 instoranih. Ukupan broj učesnika, sa firmama koje su bile prisutne samo sa zdanjima ta cifra je 971.

- Izložba Crteži 1955-1956 akademika Vladimira Veličkovića otvorena je sinoć u Kragujevcu u Galeriji Rima. Izloženi su prepoznatljivi Veličkovićevi motivi iz pedesetih i početka šezdesetih godina, od skamenjenih muškaraca i žena izbezumljenih pogleda, preko mračnih životinja poput slepog miša i guštera, primera iz tematskih celina rasporenih cvetova i strašila, kao i vešto crtački artikulisane Glave koja najavljuje seriju Oratora u njegovom slikarstvu. Izložba će biti otvorena do 21. novembra.Rade-Šerbedžija-Vrijeme-je-draga-vrijeme-je

- Predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) Zmajeubice u režiji Ive Milošević, izvedena je sinoć na sceni Narodnog pozorišta u Pragu, a 6. novembra će biti izvedena u pozorištu Šaušpilhaus u Gracu. Ova gostovanja su deo programa Pali anđeo istorije, u okviru obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata.

- Glumac i pevač Rade Šerbedžija nastipiće 20. decembra u Velikoj dvorani Doma sindikata u Beogradu, a dan kasnije u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Na ovim, tradicionalnim prednovogodišnjim, koncertima Šerbedžija će promovisati pesme sa novog albuma Vrijeme je draga, vrijeme je.

KUDA DANAS?

- Izložba Male priče, umetnika Zorana Velimanovića, otvara se večeras u 19 sati u galeriji O3on. Postavka donosi slike čeličnih leptira i ljudi–pčela, uhvaćenih sasvim slučajno dok razgovaraju na trgu, ljudi sa vilinim konjicima umesto glava, pasa sa ljudskim licima, anđela koji jedu pomorandže, prodavnice rezervnih ljudskih delova. Izložba će trajati do 14. novembra.

- Predstava pod nazivom „Nije to crvena, to je krv! (jugoslovenska komunistička, partizanska i revolucionarna poezija)“ biće odigrana večeras u CZKD-u, a reprize su zakazane za 2. i 3. novembar u 20 časova. U predstavi igraju Miloš Đurović, Stipe Kostanić i Ana Mandić, a adaptaciju i režiju uradio je Bojan Đorđev.

- Izložba fotografija Jugoslovenska arhitektura prošlost koja traje autora Davida Pužada otvara se večeras u 19 časova u UK Parobrod. Posetioci će imati priliku da vide više od 25 fotografija posleratne jugoslovenske arhitekture koje je David Pužado fotografisao u Beogradu. Izložba će trajati do 10. novembra.

Jugoslovenska arhitektura prošlost koja traje

- Prenos opere „Karmen“ u visokoj rezoluciji zakazan je za danas od 17.55 časova u bioskopu Cineplexx Ušće SC. Cene ulaznice su 950 i 1.200 dinara.

- Radovi pedesetak mladih umetnika iz Srbije koji se bave primenjenom umetnošću biće predstavljeni od 1. do 3. novembra u TC Zira (Ruzveltova 33). Ova izložba je organizovana kao deo manifestacije Grazia Shopping Night.

PRESSTIŽ.RS – NAJČITANIJE TOKOM VIKENDA:

KAD NOTE UČINE DA SE NAJEŽIŠ: MAJLS DEJVIS

majls dejvis
Dok su drugi momci sa 18 maštali o tome kako da postanu bogati i popularni na brz i lak način, Majls je želeo da svira sa najboljima i da njegove note čuje što više ljudi. „Spakovao sam stvari u jesen 1944. i uhvatio voz za Njujork, uveren da ću imati nešto za one drkadžije koje su tamo svirale… Imao sam osamnaest godina i bio sam neiskusan po pitanju nekih stvari, kao što su žene i droga. Ali, uzdao sam se u sposobnost da sviram muziku, da sviram trubu, i nisam se plašio života u Njujorku.“

DA LI STE ZNALI?

- Morskim rakovima škampima je srce u glavi.

- Za jedan kilogram meda pčele moraju da posete 4 miliona cvetova i pređu put 4 puta duži od zemljinog obima.

- Čovek u svojim ustima dnevno proizvede 1 litar pljuvačke.

- Šanse da se neko rodi 29. februara prestupne godine su 1 prema 1461.Gandhi

- U razvijenim zemljama svake godine se baca oko 27% hrane.

MISAO ZA LEP DAN: Čovek često postaje ono što o sebi misli. Ako budem stalno ponavljao kako neke stvari ne mogu učiniti, verovatno je da i neću moći. Suprotno tome, ako verujem da mogu, sigurno ću steći sposobnost da to učinim. – Mahatma Gandi

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>