ZAŠTO JE ALBER KAMI DANAS BITAN?
Postavio Redakcija Presstiž 7 Nov 2017 u 10:14 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Zašto je Kami danas bitan, da li ga možda iz ove perspektive tačnije čitamo, postoje li još neotkriveni semantički slojevi u toliko tumačenom delu kao što je „Stranac

Alber Kami (1)

Razgovor o delu „Knjiga o Kamiju: Poetika mere” Jasmine Ahmetagić održaće se večeras 7. novembra, u 19h, u klubu „Magistrala Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

Učestvuju: Vladimir Gvozden, Aleksandar Šurbatović i autorka

Posle toliko analiza teško je reći nešto novo o Kamijevom delu. J. Ahmetagić pokušava da uhvati odraz vremena iz kog čitamo Kamija. Zašto je Kami danas bitan, da li ga možda iz ove perspektive tačnije čitamo, postoje li još neotkriveni semantički slojevi u toliko tumačenom delu kao što je Stranac? Osim Stranca, autorka analizira roman Pad, zbirku novela Izgnanstvo i kralјevstvo, komparativistički čita Kamija i Kiša, a osnovne autorove filozofske postulate sabira u sintagmu poetika mere.

Jasmina Ahmetagić (Beograd, 1970), književna kritičarka i teoretičarka, na Filološkom fakultetu u Beogradu je doktorirala na temu Biblijski podtekst srpske proze od druge polovine dvadesetog veka (R. Konstantinović, M. Kovač, D. Kiš, M. Pavić, B. Pekić, V. Dobrivojević), radi u Institutu za srpsku kulturu Priština – Leposavić. Za knjigu Pripovedač i priča dobila je Nagradu Nikola Milošević, za najbolјe delo iz oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umetnosti.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>