„Veliki drug“ Rastka Petrovića u izdanju „Arhipelaga“
Postavio Redakcija Presstiž 11 Nov 2018 u 11:48 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

„Veliki drug“, zbirku izabranih pesama Rastka Petrovića, objavila je izdavačka kuća Arhipelag povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata i 120 godina od pesnikovog rođenja. 

Rastko Petrovic - Veliki drug - Arhipelag

Okosnicu ove knjige predstavljaju poema Rastka Petrovića Veliki drug, kao i njena docnije napisana istoimena verzija. Njima su u ovom izboru pridružene Petrovićeve pesme nastale u prvoj polovini dvadesetih godina, kao i pesme nastale tridesetih u kojima preovlađuje tema pokrenuta u Velikom drugu.

Kako sam pesnik kaže, Veliki drug je nastao „za spomen na trideset hiljada mojih vršnjaka koji pomreše u Albaniji“ tokom povlačenja srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

– Proistekla iz najdubljeg iskustva, poema Veliki drug svodi veliki plan istorije na snažno konkretizovano i posredovano iskustvo. Čovek je doveden pod „strašnu mećavu noći“, na poslednju granicu egzistencijalnog iskustva, pred samo lice smrti. Pesnik se zadovoljava da u podnaslovu navede uzrok poeme i to da je ona pomen. Sve potom jeste drama čovečnosti i drama telesnosti, drama opstanka i drama drugarstva u podrazumevanom istorijskom kontekstu. Ali mi ne možemo čitati Velikog druga izvan istorijske svesti o povodu za ovu poemu, za to što je iskustvo Prvog svetskog rata i prelaska Albanije značilo za pesnikovu generaciju, kao i svesti da je Rastko Petrović u tom času, dok je prelazio Albaniju, imao sedamnaest godina. Albansko iskustvo Petrovićeve generacije istovremeno je slika kataklizmičnih iskustava koja je u egzistenciji modernog čoveka svom snagom otvorio Prvi svetski rat – kaže u pogovoru Gojko Božović, priređivač knjige Veliki drug.

Govoreći da se u više svojih pesama i u više svojih žanrova u razlićitim perioda svog života Rastko Petrović vraćao temi Velikog druga, za šta je ovaj tematski izbor poezije Rastka Petrovića najbolje svedočanstvo, Božović naglašava:

– Albansko iskustvo Petrovićeve generacije istovremeno je slika kataklizmičnih iskustava koja je u egzistenciji modernog čoveka svom snagom otvorio Prvi svetski rat.

- Izvor: Arhipelag

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>