VEČERAS POČINJE 9. MIKSER FESTIVAL
Postavio Redakcija Presstiž 25 May 2017 u 08:56 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Omiljena lokacija publike Mikser festivala ponovo će ugostiti veliki broj vrhunskih imena iz oblasti arhitekture i dizajna, urbanog razvoja i planiranja, stručnjake novih tehonologija, angažovane umetnike i muzičare iz regiona i sveta 

mikser festival 2017 mapa

Mikser festival, deveto izdanje najvećeg regionalnog festivala kreativnosti, pod autobiografskim sloganom „Migracije”, održaće se od 25. do 28. maja u silosima nekadašnjeg Žitomlina na Donjem Dorćolu, na adresi Dunavski kej 46, u Beogradu.  

Festivalska kapija za posetioce biće otvorena 25. maja već od 17h.

Prema zvaničnom saopštenju organizatora, svi obrazovni i izložbeni programi Mikser festivala su, kao i uvek BESPLATNI TOKOM ČITAVOG FESTIVALA. Istražite izložbe dizajna, umetnosti, digitalnih tehnologija u magičnim silosima, slušajte pametne Mikser i Nordeus razgovore, učestvujte u kreativnim i obrazovnim radionicama, dovedete klince da maštaju u Mikser Kids&Teen zoni, uživajte u reci, pogledu, gigantskim projekcijama, druženju. Ulaznice postoje SAMO ZA VEČERNJI MUZIČKI PROGRAM NA RIVER BINI, i to tri od četiri festivalska dana (petak, subota i nedelja) dok su svi ostali muzički programi na festivalu, takođe besplatni, uključujući i program na glavnoj RIVER bini u četvrtak 25. maja.

Program Mikser Razgovori okupiće više od 50 progresivnih, međunarodnih i domaćih stručnjaka iz oblasti urbanog dizajna, arhitekture, dizajna, društvenih nauka, informacionih tehnologija, komunikacija i drugih kreativnih disciplina. Mikser Talks okuplja kako stručnu, tako i širu javnost koja aktivno učestvuje u debatama i razgovorima, dok mladi lokalni talenti učestvuju u radionicama i masterklasovima sa prestižnim predavačima. Tražiće se odgovori na pitanja našeg vremena: Koja je uloga informacionih tehnologija u društvenim izazovima? Koji su inovativni modeli održivosti za nove generacije kulturnih i društvenih centara? Kako da se podigne nova generacija gradskih stručnjaka i građana? Ovom prilikom Mikser festival posetiće Mateja Demšič, gradska pročelnica za kulturu iz Ljubljane, Igor Baković savetnik gradonačelnika za kulturu i znanosti Splita, Egbert Fransen direktor nezavisnog kulturnog centra Parhuis de Zwijger iz Amsterdama, francuski arhitektonski kolektiv Freaks Architecture iz Pariza, Andries Geerse iz Amsterdama, Marco Clausen iz Berlina i izraelski arhitekti Uri Reicher, Ronit Eisenbach i Lila Chitayat.

Muzički program odvija se na dve bine: River stage i Square stage.

Zvanična ceremonija otvaranja festivala zakazana je za četvrtak 25. maj u 20 časova i tom prilikom posetioce će na Square bini dočekati gudački orkestar  „Lola Klasik“ na čelu sa umetničkim rukovodiocem Ljubišom Jovanovićem.

Prvog dana RIVER STAGE će otvoriti „Sale i Sedlari” u 20:30 časova, čijeg osnivača Aleksandra Sedlara publika poznaje kao kompozitora klasične muzike, dirigenta, aranžera i multiinstrumentalistu, koji je nastupao sa našim najpoznatijim muzičarima klasične, pop i rok scene.

Nakon njega u 22 časa pod reflektore Mikser River stage-a izaći će Marko Louis koji je dve godine nakon prvog samostalnog albuma “SHINE ON ME”,  izdao novi album pod nazivom “BESKRAJ”.

Omiljena lokacija publike Mikser festivala će ovog puta ugostiti i neke od najkreativnijih kompanija iz oblasti gejminga, VFX-a i IT edukacije u posebnom silosu pod nazivom Digital Arts Expo Powered By Nordeus. Pored Nordeusa, koji je inicijator i pokrovitelj Digital Arts Expo-a, na festivalu će biti prisutne i sledeće kompanije: 3Lateral, Bunker VFX, Cofa Games, Crater Studio, EiPix, Fried, Mad Head Games, Take One, Nova Iskra, Qube 3D i Startit.

Istog dana u drugom silosu u Art Zoni sa početkom u 17 časova biće svečano otvorena regionalna multimedijalna izložba Black Box 2017: “Pad u budućnost”. Takođe u drugom silosu će biti održana promocija časopisa Elementi koju će od 17-18 časova prirediti Centar za promociju nauke. Nakon toga uslediće sastanak pod nazivom “Više od izbeglice” koji organizuje Refugee Aid Miksalište.

U trećem silosu svečanim otvaranjem internacionalnih izložbi dizajna “Ghost project” i “Kuća

za sve naše ljude – MH Sarajevo” u 18 časova biće predstavljen program posvećen dizajnu. Beograd će ovom prilikom posetiti Mirko Ilić, jedan od najuspešnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije. Pored učestovavanja u žiriju za regionalni konkurs “Kuća za sve naše ljude” za grafički dizajn fasade budućeg regionalnog kulturnog centra Mikser House koji se otvara 08. septembra 2017. godine u Sarajevu, povod za posetu je i izložba  “Tolerancija”, koja predstavlja radove najuticajnijih grafičkih dizajnera sadašnjice, a koju će publika Mikser festivala 2017 imati priliku da premijerno pogleda već prvog dana festivala, dok je svečano otvaranje izložbe zakazano za subotu 27.05. u 19 časova.

Mikser Bazar će i ove godine okupiti dizajnere, kreativne zanatlije, proizvođače rukotvorina, nakita, odeće i obuće, dekorativnih predmeta, prodavce secondhand i vintage komada, kolekcionare, antikvare, prodavce gramofonskih ploča, kaseta, stripova, dečjih igračaka i opreme, kao i izlagače dizajnirane hrane, pića i delikatesa, koji će svojim umetničkim delovanjem i nesputanim kreativnim duhom oplemeniti prostor industrijske zone Donjeg Dorćola

U Kids Zoni koja se nalazi na Trgu festivala, za najmlađe, Isidora Ivanović iz DivArt-a će održati dečju radionicu “Stvaranje budućnosti” od 17:00-18.30 časova, a nakon toga Crveni krst uz podršku Unitasa održaće radionicu za decu pod nazivom Miša i Maša od 18:30 do 20:00 časova.

Food corner radiće svakog dana festivala, četvrtak i petak od 17 časova, a subotu i nedelju od 12 časova.

Kako doći do Mikser festivala?

Lokacija Žitomlin na kojoj se održava festival nalazi se na Dorćolu,
Dunavski kej 46, Beograd
Od ugla ulice Kralja Petra i Cara Dušana spustite se Dubrovačkom do
podvožnjaka.
Na izlasku iz podvožnjaka, skrenite desno kod Marine Dorćol i idite do
kraja puta.

Glavni orijentir su crveno beli fabrički dimnjak i silosi.

Radno vreme Mikser festivala je:

Četvrtak 25. maj od 17- 01 čas

Petak 26. maj od 17- 04 časa

Subota 27. maj od 12h – 06 časova

Nedelja 28. maj od 12h – 01 čas

Ulaz na prvi dan festivala je besplatan.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>