VEČERAS OTVARANJE FESTIVALA „BELGRADE SAXPERIENCE“
Postavio Redakcija Presstiž 10 Oct 2014 u 09:30 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

BELGRADE-SAXPERIENCE

Prvi međunarodni festival saksofona u Srbiji Belgrade Saxperience biće svečano otvoren večeras, 10. oktobra, u 20 časova kompozicijom Koncert za saksofon br.1. Ivana Jevtića, u Velikoj Sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Ovo delo će biti premijerno izvedeno na otvaranju, a komponovano je specijalno za priliku obeležavanja dvestogodišnjice od rođenja Adolfa Saksa i prvog izdanja festivala posvećenog saksofonu u Srbiji.

Na festivalu će nastupiti istaknuti saksofonisti iz Francuske, Belgije, Hrvatske i Srbije: Klod Delangl (Francuska), Milan Savić (Srbija), Gordan Tudor (Hrvatska), Anemos kvartet saksofona  (Belgija), Kvartet saksofona Novi Sad (Srbija), Luka Ignjatović (Srbija), Bunford Gabor (Srbija), i Simfonijski orkestar RTS-a.

belgrade saxexpiriencePredstavljanje klasičnog saksofona široj publici predviđeno je kroz tri koncerta u dve koncertne večeri. Prve večeri premijera koncerta za alt saksofon i gudački orkestar i koncert sa simfonijskim orkestrom u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, a druge večeri solo recital saksofon sa elektronikom, a zatim kvartet saksofona u Paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Nakon klasičnih koncerata, u okviru programa „Koncert u kafeu“ nastupće neki od naših najistaknutijih džez saksofonista u Kulturnom centru Beograda na Trgu Republike.

U nedelju trećeg dana festivala predviđen je popodnevni koncert za decu „Upoznajte gospodina saksofona“ na platou ispred Kulturnog centra Beograda.

Pored nastupa, izvođači će održati i edukativni deo festivala u Galeriji Artget i na Fakultetu muzičke umetnosti, koji će moći aktivno da pohađaju naši učenici, studenti i profesori saksofona, dok će za ostale zainteresovane biti omogućeno pasivno učestvovanje.

Festival će biti prilika za okupljanje gde će saksofonisti, kompozitori i ostali muzičari moći da nauče nešto novo o saksofonu, razmene iskustva i ostvare kontakte sa istaknutim muzičarima iz regiona i sveta.

PROGRAM:

PETAK, 10. OKTOBAR

12.00 Kulturni centar Beograda, Trg Republike 5
Otvaranje izložbe Adolf Saks, otac saksofona

20.00 Velika sala Kolaračeve zadužbine, Studentski trg 5
Dvestogodišnjica rođenja Adolfa Saksa
Premijerno izvođenje Koncerta za saksofon br. 1 Ivana Jevtića

Simfonijski Orkestar RTS-a
STANKO JOVANOVIĆ, dirigent
Solisti:       KLOD DELANGL (Francuska)
MILAN SAVIĆ (Srbija)
Prodaja karata na blagajni Kolarca

22.00 Kulturni centar Beograda, Trg Republike 5
Koncert u kafeu – QZAMA QUARTET

saxSUBOTA, 11. OKTOBAR

20.00 Svečana sala Skupštine Grada, Dragoslava Jovanovića 2
GORDAN TUDOR, saksofon i elektronika (Hrvatska)
Ulaz slobodan

21.00 Svečana sala Skupštine Grada, Dragoslava Jovanovića 2
ANEMOS KVARTET SAKSOFONA (Belgija)
Ulaz slobodan

22.00 Kulturni centar Beograda, Trg Republike 5
Koncert u kafeu – BUNFORD GABOR JAZZ QUARTET

NEDELJA, 12. OKTOBAR

12.00 Plato ispred Kulturnog centra Beograda, Trg Republike 5
Koncert za decu Upoznajte gospodina Saksofona
NOVOSADSKI KVARTET SAKSOFONA

U okviru Festivala će biti održan i majstorski kurs od 8. do 12. oktobra, a predavači će biti učesnici Festivala. Više informacija možete pronaći na sajtu www.belgradesaxperience.com.

Organizator festivala je Udruženje saksofonista Srbije (USS). Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Kulturni centar Beograda, Francuski kulturni centar, Societe Generale Srbija i Ambasada Kraljevine Belgije.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>