UMETNICI MILOMIR KOVAČEVIĆ I BERNAR VAJAN U GALERIJI ARTGET
Postavio Redakcija Presstiž 5 Aug 2014 u 11:48 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Susret sa umetnicima Milomirom Kovačevićem i Bernarom Vajanom, autorima izložbe „Pariska kafanica“ održava se večeras u Galeriji Artget sa početkom u 19 sati.

Kovačević i Vajan su na 39 crno-belih analognih fotografija preneli duh pariskih kafanica u kojima se njih dvojica godinama sreću – Petit Trou de Bretagne, Chez Josette, Saint Gevrais i Au Bistrot.

Milomir-Kovacevic

Iskustvo rada na svojim višegodišnjim ciklusima, kao i drugim delovima dugogodišnjeg fotografskog rada podeliće sa svima koji večeras posete Galeriju Artget.
Milomir Kovačević (1961) je sarajevski fotograf sa izuzetno bogatom karijerom kako u domovini tako i u Parizu, u kome živi i radi od 1995. godine. Kao fotoreporter u BiH bavio se najrazličitijim temama tadašnjeg društva, od onih svakodnevnih do onih koje su u to doba otvarale tzv. tabu-teme. Serije fotografija sa temama iz Međugorja, zatvora, buvljaka, rok koncerata, zatim Horde zla (navijači FK Sarajeva), grafiti, pioniri, Titove fotografije po izlozima za poslednji Dan Republike, potom one posvećene prvim demokratskim izborima, stranačkim mitinzima, stvaranju novih partija, nove vlasti, mirovnim manifestacijama, samo su neke po kojima je Kovačević postao poznat i cenjen.

Bernard-VaillantBernar Vajan (1954, Montrej-sur-Breš) je još kao adolescent prekinuo svoje formalno školovanje. Promenio je nekoliko zanimanja. Dok je radio u jednom bar-restoranu, susreo je i upoznao mnogobrojne fotografe amatere, zainteresovao se za fotografiju, te je kupio svoj prvi fotoaparat. Od 1975. godine do 1981. godine radi kao štampar. Objavljuje reportaže o koncertima koje organizuje Kulturni centar grada Bove, osniva foto-klub i počinje da izlaže svoje fotografije na grupnim izložbama. Od 1982. godine do 1999. godine vodio je štamparski atelje jedne turističke agencije, objavljivao je fotografije u časopisu Libération, radio kao štampar u čuvenoj muzičkoj izdavačkoj kući Alphonse Leduc. Godine 1998. godine uradio je fotografije za kampanju Pozorištne trupe na engleskom jeziku Act Endrjua Vilsona. Godine 2002. stekao je diplomu profesionalnog fotografa (Certificat d’Aptitude Professionnelle de Photographie) na obrazovnoj instituciji L’École des Techniques de l’Image CE3P.
Od 1991. godine do 2001. godine izlagao svoje radove na izložbama u Parizu, Boveu, Marseju, Klišiju i dr.

Više informacija na: kcb.org.rs

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>