„TransBalkan”: Izložba fotografija Aleksandra Crnogorca
Postavio Redakcija Presstiž 31 Jan 2019 u 16:05 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

TransBalkan”, izložba dokumentarnih fotografija Aleksandra Crnogorca, biće otvorena 5. februara u 19h u Galeriji Doma omladine BeogradaAleksandar Crnogorac - Trans Balkan (4) - Copy

Putem dokumentarne fotografije, autor se bavi preispitivanjem problema transrodnih ljudi iz Srbije i regiona. Ovim projektom autor ističe i vidljivost društveno marginalizovane grupe i kroz intervjue (koji će biti izloženi pored fotografije sagovornika) direktno suočava posmatrača sa problemima kroz koje oni prolaze.

Osvrćući se na preispitivanje distorziranog tela, rodnih i polnih kategorizacija, Aleksandar Crnogorac kroz ovu izložbu ima za cilj da predstavi društveno aktuelne probleme LGBTQ+ zajednice u savremenom dobu. Uzimajući za potku društveni konstrukt koji stigmatizuje i odbacuje pripadnike ove manjinske grupe, umetnik kroz seriju portreta prikazuje važnost vidljivosti transrodnih osoba i razumevanje problema sa kojima se oni svakodnevno suočavaju.

Aleksandar Crnogorac - Trans Balkan (2)

U toku trajanja izložbe će biti održana i tribina u Galeriji Doma omladine Beograda, na kojoj će govoriti neki od portretisanih predstavnika trans zajednice o ovoj problematici kroz lična i kolektivna iskustva.

Izložba traje do 22. februara 2019. godine.

BIOGRAFIJA

Aleksandar Crnogorac je rođen u Beču 1979. godine od roditelja jugoslovenskog porekla. Proveo je detinjstvo u Beogradu, a potom se školovao u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (BA International Relations & Political Science, University of Southern California; MA Mediterranean Studies, Kings College London, UK; MA Photography, SPEOS Institute, Paris France). U svom fotografskom radu posvećen je dokumentovanju različitih aspekata ljudskog iskustva i života. U velikom broju svojih ostvarenih radova autor istražuje vezu između fizičkog aspekta ljudskog iskustva, tražeći vezu između ljudskog tela i ličnog identiteta. Trenutno živi i radi na relaciji Milano – Beograd i posvećen je dugotrajnim dokumentarnim radovima kao i komercijalnoj i portretskoj fotografiji.

Aleksandar Crnogorac - Trans Balkan (3)

Radno vreme Galerije Doma omladine Beograda: utorak-subota od 12:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00; dok ponedeljkom Galerija ne radi.

- Foto: Aleksandar Crnogorac

- Izvor: Dom omladine

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>