Svečano otvaranje izložbe „Smrt Karađorđa Petrovića“
Postavio Redakcija Presstiž 27 Nov 2017 u 17:02 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Prošlo je dvesta godina od ubistva vožda 

Plakat izložbe „Smrt Karađorđa Petrovića”

Izložba „Smrt Karađorđa Petrovića” biće svečano otvorena u  četvrtak, 30. novembra, u 18h u Istorijskom muzeju Srbije.

Prema zvaničnom saopštenju organizatora, nakon uvodnih reči dr Dušice Bojić, direktorke Istorijskog muzeja Srbije, dr Miloša Kovića vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu i predsednika U.O. Istorijskog muzeja Srbije, i Nebojše Damnjanovića, jednog od autora izložbe, izložbu će otvoriti dr Radomir J. Popović, viši naučni saradnik u Istorijskom institutu.

Jatagan belosapac vozda Karadjordja 1811

- Jatagan belosapac vožda Karađorđa

Izložba nastoji da približi vreme koje je Karađorđe proveo u izgnanstvu, nakon napuštanja Srbije posle sloma ustanka 1813. godine, i posebno njegov tragični kraj.

Postavka prikazuje stanje u beogradskom pašaluku uoči podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu na Sretenje 1804, razvoj ustanka i njegov slom 1813, sa posebnim akcentom na okolnosti i događaje koji su usledili i doveli do tragičnog ubistva Karađorđa 1817. u vremenima ne uvek stabilne diplomatske i vojne podrške Rusije i Austrije.

Karadjordjeva zastava

- Karađorđeva zastava

Ovaj tragični čin ubistva je imao dalekosežne posledice na državni i politički život Srbije, posebno na potonje sukobe dinastija Karađorđević i Obrenović, koji su obeležili istoriju srpskog naroda u 19. i početkom 20. veka.

Posetioci će imati priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali rodonačelniku dinastije Karađorđević, među kojima se svojim značajem i estetikom izdvajaju voždov pečatni prsten, dolama, zastava, kao i izvanredni primerci njegovog ličnog naoružanja i opreme: jatagan belosapac, pištolj kremenjak, tzv. ledenica, i fišeklija sa motivima Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija, koji plene svojom lepotom i raskošnim ornamentima, predstavljajući tako i svojevrsna dela primenjene umetnosti i svedočanstva razvoja starih zanata i oružarstva.

karadjordjev pistolj kremenjak ledenica

- Karađorđev pištolj kremenjak ledenica

Izložba se realizuje povodom obeležavanja dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa, a uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja.

Autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović i Borislav Korica.

Izložba je otvorena do septembra 2018. godine.

Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce.

Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>