SLOBODAN BEŠTIĆ DOBITNIK NAGRADE „RAŠA PLAOVIĆ“
Postavio Redakcija Presstiž 20 Nov 2015 u 09:24 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Prvak drame Narodnog pozorišta, Slobodan Beštić, dobitnik je nagrade „Raša Plaović” za sezonu 2014/2015, za ulogu Tomasa Bernharda u predstavi „Moje nagrade“ T. Bernharda u režiji Maje Pelević.

Slobodan Bestic

Ovu nagradu Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2014/2015., a jednoglasnu odluku doneo je žiri kojim je predsedavao Raško T. Jovanović, a članovi su bili Molina Udovički Fotez, Slavenko Saletović, Slavko Milanović i Boban Jevtić.

U konkurenciji za ovo prestižno priznanje, osim prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Beštića, bili su i Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Sergej Trifunović, Branko Vidaković i Jovo Maksić.

Nagrada će biti uručena u nedelju, 22. novembra, na svečanosti koja će se održati na Velikoj sceni povodom 147. rođendana Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava „Moje nagrade“ premijerno je izvedena 4. aprila ove godine na sceni „Raša Plaović”.

U toj intimnoj ispovesti punoj (auto)ironije i parodije, Bernhard se na duhovit, a istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima.

On se istovremeno satirično osvrće na sve institucije koje on smatra izvorom te izopačenosti: crkvu, bolnicu, Akademiju nauka, Ministarstvo kulture, partije, umetničke senate, žirije, udruženja.

Paradoksalno je prihvatao nagrade koje su mu dodeljivali tokom života za romane u kojima se sa slašću i prezirom rugao svojoj domovini.

On vrlo živopisno i u prvom licu, opisuje situacije u kojima su mu dodeljene razne državne nagrade i priznanja, prilikom čega se istovremeno gnušao onih koji mu nagradu dodeljuju i sebe koji nagradu prima, uglavnom iz materijalnih razloga.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>