SLIKE ENDIJA VORHOLA PRONAĐENE NA DISKETI
Postavio Redakcija Presstiž 26 Apr 2014 u 09:46 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

foto beta

Informatički stručnjaci sa Karnegi Melon Univerziteta u Pensilvaniji, spasili su nekoliko do sada neotkrivenih digitalnih slika Endija Vorhola. Ove slike majstor pop arta stvorio je na kompjuteru početkom 80-ih godina 20. veka.

VenusSlike, sa uobičajenim temama slavnog umetnika, nalazile su se na disketema koje su snimljene 1985. i arhivirane u Vorholovom muzeju. Video snimak napravljen 1985. godine, ali do skoro zaboravljen, ukazao je na postojanje ovog digitalnog blaga. Radi se o snimku  konferecije za štampu povodom predstavljanja Amige, tada najnovijeg kompjutera marke Komodor. Na njemu se može videti Vorhol kako izrađuje digitalni portret Debi Hari, pevačice grupe Blondi.

VenusUmetnik Kori Arkejndžel započeo je intenzivnu potragu nakon što je 2011. godine video ovaj snimak. Bio je uveren da je Vorhol napravio još nekoliko digitalnih radova. Potraga ga je dovela  do arhiva Muzeja Endija Vorhola u Pitsburgu, gde pronalazi seriju neobeleženih disketa. U nedostatku adekvatne opreme za tu prevaziđenu tehnologiju, arhivisti nisu mogli da ih otvore.

 Zahvaljujući pomoći naučnika iz Pensilvanije zaboravljene slike ugledale su svetlost dana. Post-konceptualni umetnik iz Njujorka, Arkejndžel, smatra da se vrednost ovih slika ogleda u blistavom umu Vorhola koji je veoma brzo shvatio kako se ovaj, za to vreme nov digitalni medij, može upotrebiti u umetnosti.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>