RETKI RUKOPIS DŽEJN OSTIN NA IZLOŽBI
Postavio Redakcija Presstiž 22 Sep 2014 u 10:59 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Deo retkog rukopisa Džejn Ostin biće izložen za javnost u decembru ove godine u kući književnice, danas muzeju, u gradu Čaton, u okrugu Hempšir u Engleskoj.

Muzej Džejn Ostin Foto: alresford.org

Muzej Džejn Ostin
Foto: alresford.org

Izložba će se sastojati od 11 knjižica koje su činile „Votsonove“ (The Watsons), romana koji je Ostin započela, a potom odustala negde između 1804. i 1805. godine posle smrti svog oca. Oksfordova biblioteka (Oxford University’s Bodleian Libraries) je kupila ceo rukopis za 1,6 miliona funti 2011. godine i pozajmiće deo muzeju.

Izložba, na kojoj će biti predstavljeni i kućni predmeti engleske književnice, bazira se na Ostinovoj pripremi za pisanje i kako je prepravljala pojedine reči i delove teksta, što nas, prema rečima organizatora, vodi u Džejnino „bogato i misteriozno stanje duha i procesa rada“.

Rukopisi Džejn Ostin su izuzetno retki. Nijedan od njenih originalnih rukopisa nije pronađen, osim dva poglavlja romana Persuasion, ili prema našem prevodu „Pod tuđim uticajem“ ili „Ubeđivanje“.

- Izvor: bbc.com

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>