„Rekvijem“, Mihael Hajdn: Premijera u Madlenianumu
Postavio Redakcija Presstiž 14 Jan 2018 u 10:13 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

280 godina od rođenja čuvenog austrijskog kompozitora 

Hor Obilic

Premijera „Rekvijema u C molu” Mihaela Hajdna, a u izvedbi Akademskog hora „Obilić” AKUD Univerziteta u Beogradu „Branko Krsmanović“ i orkestra „Beogradski simfoničari”, biće održana 28. januara na sceni Opere i teatra Madlenianum.

Dirigent je Radan Jovanović, a solisti su Aleksandra Jovanović, sopran, Jovana Jovićević, mecosopran, Marko Živković, tenor i Marko Pantelić, bariton.

Rekvijem Hajdn MadenianumVokalno-instrumentalno delo, Rekvijem, Mihaela Hajdna, nastalo je 1771. godine na dvorcu čuvene porodice mecena, Esterhazi. Mnogi istoričari i kritičari smatraju da je upravo ovo delo u mnogome uticalo na razvoj muzičkog jezika i stila, poznatijeg kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta, a da je pre svega podstaklo Mocarta da napiše svoj čuveni Rekvijem u de-molu. Široj, ali i užoj stručnoj javnosti malo je poznato da je mlađi brat poznatog kompozitora Jozefa Hajdna, Mihael Hajdn, bio, takođe kompozitor. Njegovo stvaralaštvo nije uticalo na razvoj klasične muzike, koliko stvaralaštvo njegovog brata, ali sigurno nije zanimerljivo. Radeći kao kapel majstor, ali i na dvorcu porodice Esterhazi, Mihael Hajdn je iznedrio brojna dela, čija uloga u kreiranju nove zvučne slike osamnaestog veka nije zanemarljiva. Međutim, nasuprot tome, njegovo stvaralaštvo nije steklo popularnost kako su dela njegovog starijeg brata.

Karte za koncert po ceni od 500 dinara možete kupiti na blagajni Madlenianuma.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>