„PROHUJALO SA VIHOROM”: NOVO IZDANJE U PRODAJI
Postavio Redakcija Presstiž 4 May 2017 u 10:32 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Novi prevod književnog klasika „Prohujalo sa vihorom” Margaret Mičel naći će se u prodaji od sutra, 5. maja, u svim Laguninim i Delfi knjižarama.

Prevod je uradila Dubravka Srećković Divković, a knjiga je, u dva toma, deo edicije „Klasici svetske književnosti“.

prohujalo sa vihorom knjiga (2)Istorijski roman Margaret Mičel nezaboravna je priča o ljubavi i gubitku, koji je prodat u 30.000.000 primeraka širom sveta. Dobitnik je i Pulicerove nagrade za najbolji roman, a prema njemu je 1939. godine snimljen i film koji je osvojio osam Oskara.

Više od osamdeset godina nakon objavljivanja, „Prohujalo sa vihorom“ – klasik američke književnosti – kako na istorijskom tako i na psihološkom planu podjednako je moderan kao u trenutku svog nastanka.

Tokom Američkog građanskog rata, očaravajuća i energična Skarlet O’Hara gleda kako njena svetla budućnost zauvek nestaje. Neumorna, preduzimljiva i bezobzirna, boriće se svim snagama kako bi spasla zemlju i nasledstvo: Taru. Rastrzana između nemoguće ljubavi prema dva muškarca, Skarlet je otelotvorenje tragedije preživljavanja koja je zadesila plantažerske porodice na Jugu 1865. godine.

prohujalo sa vihorom knjiga (1)Junaci Margaret Mičel danas čak snažnije blistaju kao jedna bezmalo savršena postavka psihološke drame s tragičnim krajem.

„Najbolji roman koji je ikada napisan o Jugu, neprevaziđen u celokupnoj američkoj književnosti.“ The Washington Post

Margaret Mičel rođena je 1900. u Atlanti. Posvećena pisanju od ranog detinjstva, pokušala je da se posveti novinarstvu, ali je 1926. zbog povrede morala da odustane od tog posla. Dok se oporavljala, započela je roman „Prohujalo sa vihorom“, koji je do 1929. najvećim delom napisala. Roman je konačno završila 1935. Objavljen sledeće godine, za prvih šest meseci je dosegao milionski tiraž i doneo joj 1937. Pulicerovu nagradu, da bi nakon snimanja kultnog istoimenog filma postalo najčitanija knjiga u Americi posle Biblije.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>