PROGRAM POSVEĆEN MILANU OKLOPDŽIĆU
Postavio Redakcija Presstiž 24 Jan 2016 u 11:38 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Specijalan program posvećen kultnom piscu Milanu Oklopdžiću biće održan u utorak, 26. januara, u 20h u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ u Beogradu.

milan oklopdzic

Prema saopštenju DKSG, u okviru programa TREZOR RTS u DKSG o Milanu Oklopdžiću govoriće Goran Marković, Stanko Crnobrnja i Zvonko Bognar. Nakon toga biće prikazana epizoda „Luv“ serije NE TAKO DAVNO. Serija nas vraća u 1963, u popularnu beogradsku diskoteku Euridika. Nostalgična priča o prvim ljubavima, snovima, muzici i školi. Glavni junaci su petorica mladića koji osnivaju rok sastav. Serija je sadržala šest epizoda, od kojih prva nije sačuvana.

Uloge: Žarko Laušević, Tihomir Arsić, Zoran Cvijanović, Ružica Sokić, Milan Srdoč…

Scenario: Milan Oklopdžić; režija: Stanko Crnobrnja

Originalne muzičke numere: Zoran Simjanović i Aleksandar Sanja Ilić

Tekstovi: Milan Oklopdžić i Duško Trifunović

Pevaju Željko Bebek, Boba Stefanović, Lola Ninković, Bilja Krstić, Zlatko Pejaković, Bisera Veletanlić

Milan Oklopdžić (Mika Oklop) rođen je 1948. na Čuburi, u Beogradu. Diplomirao je na FDU, zatim otišao u Ameriku, gde je magistrirao na Kalifornijskom univerzitetu. U srpsku književnost je ušao na velika vrata 1981. romanom Ca. Blues, koji je ubrzo dobio epitet kultnog dela, o čemu govori podatak da je u tadašnjoj Jugoslaviji prodat u 100.000 primeraka. Posle Ca. Blues-a, slede romani VideoMetro i Horseless. Autor je sedam pozorišnih predstava i dvadesetak radio i TV drama. Poslednje dve decenije živeo je u San Francisku, u Kaliforniji, gde je i umro 2007.

DKSG i Trezor RTS u 2016. godini nastavljaju dugogodišnju saradnju sa željom da se kultna arhiva prikaže na velikom platnu. Trezor je jedna od delatnosti Redakcije za istoriografiju Televizije Beograd koja radi na prikupljanju, sistematizaciji, arhiviranju i plasiranju građe za istoriju Televizije Beograd-RTS i pripremi Muzeja televizije. Ekipu Trezora čine: autor Bojana Andrić (urednik, scenarista, reditelj, voditelj); urednici istraživači Vesna Ignjatović, Vesna Došen; koordinator Bojana Milojević; organizator Gordana Grdanović. Za pregalački i kritički rad na očuvanju medijske baštine, Bojana Andrić, dobila je 2003. prestižnu Nagradu za kritiku “Duda Timotijević” i 2008. Povelju Udruženja novinara Srbije.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>