PRODUŽENO TRAJANJE IZLOŽBE O MIHAJLU PUPINU
Postavio Redakcija Presstiž 16 Feb 2016 u 09:13 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Produžetak trajanja najveće izložbe posvećeno čuvenom naučniku i besplatan ulaz u muzej za Dan državnosti i Dana muzeja

Izlozba Pupin 1

Trajanje izložbe „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti”, zbog velikog interesovanja javnosti, produženo je do kraja juna ove godine u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Prema saopštenju organizatora, Istorijski muzej Srbije je i ove godine uzeo učešće u proslavi Dana državnosti i omogućio individualnim posetiocima besplatan ulaz na aktuelne postavke na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša na drugi dan Sretenja, danas, 16. februara, kao i u utorak 23. februara, povodom rođendana Istorijskog muzeja Srbije.

U izložbenom prostoru Muzeja na Trgu Nikole Pašća posetioci mogu da vide izložbu „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti”, a ovom  prilikom možete da proverite zašto je ovu jedinstvenu postavku do sada videlo više od 20.000 posetilaca i više od 150 školskih grupa, da otkrijete zašto je FBI pratio Pupinov rad, da saznate sve o njegovim brojnim patentima, učešću u osnivanju NASE, odnosu sa predsednikom SAD Vudro Vilsonom, Nikolom Teslom, Albertom Ajnštajnom i drugim značajnim ličnostima tog vremena… Ukratko, muzej vas poziva da spoznate reči jednog od njegovih poštovalaca, nobelovca Isidora Rabija „sa Pupinom svet je bio lep”.

Izlozba Pupin 3

Izložba je otvorena krajem septembra 2015. godine, u godini kada je obeležen važan Pupinov jubilej – tačno stotinu godina od kada je prijavio svojih sedam patenata koji predstavljaju rođenje oblasti telekomunikacija, ali i osamdeset godina od Pupinove smrti, zbog čega je UNESKO prethodnu godinu proglasio godinom Mihajla Pupina.

Izložba opisuje Pupinovo detinjstvo i obrazovni put, aktivnosti na polju nauke, pronalazaštva, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja najvećih institucija nauke u Americi, njegove nacionalno–političke doprinose pre, tokom i posle Velikog rata, mnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti i  književni rad ovenčan prestižnom Pulicerovom nagradom za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka”.

Izlozba Pupin 2

Izložbu realizuje Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Telekoma Srbija a.d. i kompanije Nelt.

Po prvi put su izloženi dragocen poklon – Pupinova lična biblioteka i Pupinov najveći umetnički legat, pozajmljen za ovu izložbu iz Narodnog muzeja u Beogradu, koji obuhvata remek dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Konstantina Danila, Vlaha Bukovca i drugih. Posebnost ove postavke je izlaganje i do sada nepoznatog arhivskog materijala između ostalog iz Arhiva Jugoslavije, grada Pančeva, Zavičajnog kompleksa u Idvoru. Narodnog muzeja u Beogadu, PTT muzeja, Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, Biblioteke Patrijaršije Srpske Pravoslavne crkve, Zavoda za intelektualnu svojinu, Muzeja Vojvodine.

Ono što ovu postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je upotreba najnovijih tehnologija. Upotrebom mobilnog telefona ili tableta, sa preuzetom besplatnom aplikacijom „Pupin” ili samim prisustvom posetioca u prostoru, svaki segment izložbe postaje interaktivan, kako bi se audio– vizuelnim sadržajima dodatno približio i ilustrovao život i rad svetski poznatog pronalazača.

Tako se na primer, interaktivne AR naočare koriste prvi put u muzejskoj praksi.

Izlozba Pupin 4

Zahvaljujući autorima izložbe Aleksandri Ninković Tašić, dr Dušici Bojić i timu Live View Studio u kome se nalaze svetski pioniri u korišćenju AR tehnologije, ovako postavljena izložba na najbolji način predstavlja lik i delo ovog velikog naučnika, kao i moderno lice i kreativne potencijale današnje Srbije.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce se realizuju sredom od 17 (vodi muzejski savetnik Nebojša Damnjanović) i subotom od 13 i 15 časova (vodi jedan od autora izložbe Aleksandra Ninković Tašić).

Grupne posete se organizuju radnim danima i neophodno je zakazivanje na telefon 3281- 242.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije: svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka.

* * *

U prizemlju Konaka kneza Miloša, pored ambijentalnih izlagačkih celina koje opisuju život u Srbiji u Prvom i Drugom srpskom ustanku, posetioci mogu da vide i tematsku izložbu „Evo mene, eto vas… Sećanje kneza Miloša”, koja na jedinstven, uzbudljiv i nesvakidašnji način, u formi stripa, oživljava scene iz jednog od najznačajnijih perioda moderne srpske istorije. Iako je strip još uvek popularan medij, a događaji inspirativni za strip-stvaralaštvo, oni se po prvi put na ovaj način prikazuju u muzejskom prostoru.

Posebnu draž postavci daju autentični predmeti iz ovog perioda, koji prate priču.

konak kneza milosa (1)

Goran Đukić Gorski, strip-crtač, crta priče beskrajno studiozno. Samouveren u masovnim scenama, sa neverovatnim okom za detalje, prosto primorava posetioca da se posle pročitane priče vraća na pojedinačne kadrove u kojima se može uživati kao u najboljim ilustracijama.

Autori izložbe kustosi Izabela Martinov Tomović, Borislav Korica, Vladimir Merenik i Boško Ljubojević su, između ostalog, želeli da popularizuju i oplemene ovu likovno-narativnu formu, a ujedno i da, kroz za muzejsku izložbu neobičan medij, prikažu poznate događaje u svim njihovim kompleksnostima. Izložba je otvorena do kraja 2016. godine.

Na spratu Konaka se nalazi stalna postavka „Miloš Obrenović – dinastija, istorija, mit“, posvećena tvorcu moderne srpske države knezu Milošu, njegovim zaslugama za oslobođenje od osmanske vlasti, kao i značaju koji su njegovi naslednici iz dinastije Obrenović imali u srpskoj istoriji 19. veka. Autori postavke su muzejski savetnik Nebojša Damnjanović, kustos ma Dragana Spasojević i viši kustosi mr Katarina Mitrović i Vladimir Merenik.

konak kneza milosa (2)

Konak kneza Miloša u Topčideru, Bulevar patrijarha Pavla 2, tel. 2660- 422.

Radno vreme Konaka je od 11 do 16 časova, osim ponedeljka.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>