PRODUŽENO TRAJANJE IZLOŽBE O KRALJICI NATALIJI
Postavio Redakcija Presstiž 17 Aug 2015 u 10:25 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Trajanje izložbe „Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića“, autorke Zorice Janković, produženo je do 7. septembra ove godine u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića br. 11 u Beogradu.

natalija obrenovic

Izložba se realizuje uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Svakog utorka je besplatan ulaz na aktuelne izložbe Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša.

Prema saopštenju IMS, izložba „Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića” predstavlja doprinos nastojanjima da se što potpunije definiše mesto Natalije Obrenović, prve novovekovne srpske kraljice, u burnom političkom životu Srbije 19. veka.

Izložba obuhvata preko 300 predmeta, pre svega fotografija Natalije, njene porodice i prijatelja, zatim pisma, isečke iz novina, lične dokumente i predmete, koje je gospodin Branko Stojanović, pasionirani kolekcionar zaostavštine kraljice Natalije, decenijama marljivo prikupljao i nedavno poklonio Istorijskom muzeju Srbije. Izloženi materijal, izuzetne vrednosti, po prvi put se prezentuje domaćoj javnosti i predstavlja svojevrsni prikaz kraljičinog života, kao i dokaz statusa njihovih nekadašnjih vlasnika i njihovih prijateljskih odnosno rodbinskih veza sa kraljicom Natalijom.

Povodom izložbe je publikovan dvojezičan katalog, koji će doprineti da prezentovani materijali postanu dostupni istraživačima i ostalim zainteresovanima. Dizajner postavke i pratećeg kataloga je Rastko Šurdić.

O kraljici Nataliji Obrenović

Natalija Obrenović je rođena u Firenci, 14. maj 1859 kao Natalija Keško, od oca Petra iz Besarabije,  pukovnika u ruskoj vojsci i majke princeze Pulherije Sturza od Moldavije.

Natalija, knegilja (1875 – 1882) i kraljica Srbije (1882 – 1888) se udala za srpskog kneza Milana Obrenovića udala se 1875. godine, a godinu dana kasnije je rodila Aleksandra, naslednika srpskog prestola. Zbog brojnih razmirica sa suprugom Milanom,razvela se 1888. godine.

Nakon proterivanja iz Srbije uprkos velikom protivljenju naroda i neredima na beogradskim ulicama 1891. godine, Natalija Obrenović se naselila u vili u Bijaricu, banjskom lečilištu na francuskoj obali Atlantika, koju je po sinu Aleksandru – Saši, nazvala „Sašino“.

Upravo u ovoj vili je Natalijin sin, prestolonaslednik Aleksandar, upoznao njenu pratilju i dvorsku damu Dragu Mašin, svoju buduću suprugu i srpsku kraljicu.

Posle Milanove abdikacije i Aleksandrovog stupanja na presto 1893. godine vratila se u Srbiju.

Nakon tragičnog gubitka sina jedinca kralja Aleksandra Obrenovića u Majskom prevratu 1903. godine, kada dinastija Obrenović silazi sa istorijske scene, nastavila je da živi  u Francuskoj u manastiru Sionske Bogorodice.

Materijalno je pomagala srpski narod u balkanskim ratovima i u toku Prvog svetskog rata. Preminula je u Parizu, 5. maja 1941. godine i počiva na groblju varošice Lardi kraj Pariza.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije: svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>