PREMIJERA PREDSTAVE „POKONDIRENA TIKVA“
Postavio Redakcija Presstiž 13 Nov 2017 u 11:30 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Premijera predstave „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića, a u režiji Jasmine Večanski, Pozorišta Lektira „Vladimir Jevtović“, biće održana 15. novembra u 20h u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“.

Pozoriste Lektira Vladimir Jevtovic

Prema zvaničnom saopštenju organizatora, za prvu sezonu pozorište kao temu bira školsku lektiru. U saradnji sa profesorima knjževnosti odabrana su odredjena dela planom i programom uvrštena u rad škola. Odabrana dela se dramatizuju, a potom se stvaraju predstave režirane u skladu sa obradama lektire po planu i programu. Svako izvođenje predstave prati radionica u kojoj publika, u ovom slučaju učenici, imaju priliku da aktivno diskutuju sa glumcima i profesorima srpskog jezika i književnosti. Učenici iznose svoja razmišljanja o komadu-književnom delu i onome što su videli na sceni, imaju mogućnost da odaberu određene scene koje žele da odgledaju ponovo ili da ih kao reditelji izmene. Profesionalni glumci igraju po njihovim indikacijama, a sve u cilju odgovora na postavljena pitanja i adekvatnog razumevanja i analize određenog književnog dela.

Igraju:

Jelisaveta Karadžić / Tašana Đorđević

Bojana Zečević / Nikolina Bogdanović

Kristina Jovanović / Đurđina Radić

Stefan Radonjić / Petar Kokinović

Mladen Vuković / Predrag Grujić

Pozorište Lektira nastaje po ideji glumca Ivana Jevtovića koji u saradnji sa  svojim kolegama Milenom Nikolić i Dejanom Jajčaninom započinje rad na osnivanju novog pozorišta koje ima edukativni karakter, a nosi ime uvaženog profesora Fakulteta dramskih umetnosti dr. Vladimira Jevtovića.

Nijedna institucija kulture nije do sada toliko vezala svoje postojanje za školski program. Polazište ovog pozorišta je da su prosvetni radnici presudni subjekti za opstanak i razvoj našeg kulturnog života. Škola je kičma celokupnog našeg društva, pa i pozorište koje bi trebalo da bude, pored ostalog, njegovo ogledalo.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>