Premijera predstave „Koferče“ u Madlenianumu
Postavio Redakcija Presstiž 4 Apr 2019 u 20:13 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Premijera predstave „Koferče“, urnebesne komedije Jurija Poljakova, biće održana 12. aprila u 19:30h na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Koferce predstava - Madlenianum 2019

Komedija Koferče uspešno se igra već četvrtu sezonu u Moskovskom teatru satire. Smešne i mudre replike pozorišni posetioci pamte i prenose od usta do usta. Nastavljajući satiričnu tradiciju Krilova, Gogolja i Bulgakova, autor se bavi večnom temom: vlast i mali čovek. Jurij Poljakov silinom svog ubojitog humora potvrđuje da snaga šefa države nije u „atomskom koferčetu“, već u poštovanju prema vlastitom narodu. Rediteljka Olja Đorđević je u radu na predstavi, između ostalog, prenela misao da je planetarno važno da se ukaže dostojanstvo svakom pojedincu. Ona je, gradeći humor, ne iz žuči i jeda već iz životne radosti, ponela glumce u građenje jedne pitke, pomalo bajkovite, a ipak snažne i društveno odgovorne predstave. Jer, šta bi bilo kada bi zaista došlo do, ne bilo kakvog, već atomskog rata?

Koferce predstava - Madlenianum 2019 - Danina Jeftic, Gorica Popovic, Ivan Bekjarev

Komedija u kojoj glavni junak predsedniku Rusije, tačnije Ruske Federacije, krade tajno koferče sa dugmetom za pokretanje atomskog rata, nudi neverovatno duhovite situacije. Ono što je dragocenost Poljakovljevog komada, i što je za Madlenianum bilo privlačno, jeste to što se u itekako državno-političkom kontekstu, vide ljudske duše, sudbine pojedinaca koji, bilo da su predsednik Rusije lično ili tek tinejdžer izbačen iz školske klupe, podsećaju na činjenicu da smo svi samo ljudi, jednaki pred Bogom.

Rediteljka Olja Đorđević je mnogostruko nagrađivana autorka upravo u žanru komedije. Na ovogodišnjem festivalu Dani komedije u Jagodini, njena predstava Tenor na zajam NP Sombor osvojila je nagradu za najsmešniju predstavu po oceni publike, kao i druge brojne nagrade. Njeni bliski saradnici na ovom projektu su scenograf Vesna Popović, kostimograf Milica Grbić Komazec, kompozitor Irena Popović Dragović, koreograf Andreja Kulešević.

Koferce predstava - Madlenianum 2019 - Miljan Prljeta, Vanja Nenadic, Marko Gvero

„Pobuna malog čoveka protiv represivne vlasti i nepravednog sistema, koji guta upravo takve male ljude, večita je tema počev od najvećih dela svetske književnosti do holivudskih filmova. Taj mali čovek koji se, nekom iznenadnom, često i njemu nerazumljivom hrabrošću izdvoji – daje i nama nadu da je pobuna moguća, da i mi možda možemo uticati na tok istorije“, kaže rediteljka.

Mihail Stražarenko, koga tumači Marko Gvero, jedan je od tih ljudi. Pogrešan izbor profesije, pogrešan izbor žene (Jelena Ćuruvija Đurica) sa kojom će provesti život, pogrešna noga na koju je ustao tog dana, sve to dovodi do odluke da je neophodno učiniti nešto, preseći začarani krug sumorne svakodnevice u kojoj mu jedino zadovoljstvo pričinjavaju pecaroški izleti i povremeni tanjir loše skuvanog boršča. Mihail, kao uzor svima nama, jednog dana odlučuje da kaže „ne” tom svetu koji ga guši, ali, kako to biva u dobro napisanim komedijama, on to čini na neprimeren, nedovoljno isplaniran i pomalo trapav način koji dovodi do niza komičnih situacija.

Koferce predstava - Madlenianum 2019 (5)

Pored dvoje supružnika glumačku podelu u ovoj urnebesnoj komediji čine: Gorica Popović, Ivan Bekjarev, Miljan Prljeta, Vanja Nenadić, Danina Jeftić, Saša Latinović, Vukašin Jovanović, Bogdan Bogdanović i Dubravko Jovanović.

Reprize su zakazane za 14. i 19. april u 19:30h.

- Izvor: Madlenianum

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>