PREMIJERA OPERE „ORFEJ“ U MADLENIANUMU
Postavio Redakcija Presstiž 11 Nov 2017 u 10:17 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Premijera opere „Orfej” Klaudija Monteverdija biće održana 18. novembra u 19:30h na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Orfej opera Madlenianum

Retku priliku uživanja u baroknoj muzici imaće muzički poznavaoci i sladokusci koje očekuje ova opera, koju – u koprodukciji s Novom beogradskom operom – postavlja dirigent Predrag Gosta, uz učešće inostranih i domaćih pevača i članova orkestra. Postavku je kreirao reditelj Aleksandar Nikolić, koreograf Aleksandar Ilić, scenograf Tanja Žiropađa i kostimograf Igor Jagić, koji je ujedno dizajner cele produkcije.

Pre tačno 410 godina, u palati Mantovskog vojvode Gonzage, izvedena je prva opera velikog italijanskog kompozitora Klaudija Monteverdija – „Orfej“. Poslednji veliki majstor renesansnog madrigala i prvi operski dramatičar barokne epohe, uspeo je da svojim ostvarenjem postigne savršenu sintezu teksta, muzike i scenske drame i da je ustoliči u istoriji muzike kao prvi pravi primer operskog žanra. Ova uzbudljiva muzička drama opisuje sudbinu mitskog pevača Orfeja, koji svojom pesmom i svirkom uspeva da dirne sva zemaljska, pa i božanska bića. Orfej ima velike moći ali i ljudske slabosti i osećanja. On voli, on strada i gubi, prolazi kroz radosti i očajanja. Ovo je u isto vreme i priča o duhovnom putovanju čoveka koji kroz svoju patnju i pokajanje pronalazi istinski smisao i sreću u životu, a samim tim i spoznaju svoga mesta u univerzumu.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>