PREMIJERA NACIONALNE OPERE „SUTON“
Postavio Redakcija Presstiž 12 Oct 2016 u 12:42 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Premijera nacionalne opera „Suton”, kompozitora Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc, biće održana 22. oktobra na Velikoj sceni Madlenianuma.

suton-predstava-1

Opera će biti izvedena u okviru 48. BEMUS-a, a prva repriza opere na repertoaru Madlenianuma je 24. oktobra.

Prema saopštenju iz Madlenianuma, njihov rad na Hristićevoj operi Suton traje dve godine, za koje vreme je, u saradnji sa Muzikološkim društvom Srbije i zahvaljujući njima izvršen prepis i redakcija prepisa partiture ove opere bez čega ne bi bio moguć rad na njoj. Kako je ova opera u Beogradu, u Narodnom pozorištu izvedena poslednji put 1954. godine, od tada se izgubila partitura baletskog čina, tako da dva izvođenja u SNP Novi Sad, 1994. i 2001. su bila bez baletskog čina.

„Suton“ je kamerna opera, bez hora, uz to jednočinka i druga je izvedena na našoj sceni. Napisana je 1923. a izvedena 1925. godine (prva je Na uranku Biničkog).  Autor je tokom 1953. i 1954. dopisao, dokomponovao baletski čin od koga smo svih ovih godina imali samo snimak svite iz baleta na traci u Radio Beogradu.

Izvođenje u produkciji Opere i teatra Madlenianum je od nacionalnog značaja jer se radi o jednoj od najboljih srpskih opera uopšte, jednog od najistaknutijih kompozitora u vremenu posle Mokranjca.  Sem toga, to je integralno izvođenje koje sadašnje generacije nisu imale priliku da vide i čuju.

Oko ovog projekta preplele su se sudbine i imena trojice akademika, Stevana Hristića, Iva Vojnovića čiji je „Suton“ deo njegove Dubrovačke trilogije i Jovana Dučića čija je pesma „Snovi“  deo integralne partiture i poslužila je za jednu od vodećih arija. U tom smislu i iz tih razloga planira se, zajedno sa Muzikološkim društvom Srbije, simpozijum o stvaralaštvu sve trojice akademika. Pretpostavlja se da će to biti pod okriljem SANU.

Takođe, povodom izvođenja, pored Programske knjižice, biće izdata posebna publikacija o ovoj operi kao i o Vojnoviću prevedena i na engleski jezik.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>