PREMIJERA „KAZANOVA PROTIV DON ŽUANA“
Postavio Redakcija Presstiž 24 Dec 2015 u 09:47 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Premijera predstave „Kazanova protiv Don Žuana“ održaće se 26. januara 2016. na Maloj sceni pozorišta Madlenianum u Zemunu.

Kazanova protiv Don Zuana (2)

- Foto: V. Nešović

Prema saopštenju pozorišta Madlenianum, ovo je zajednički scenski projekat Predraga Ejdusa, poznatog dramskog umetnika, ovog puta u ulozi reditelja i tumača glavne uloge, i Miodraga Ilića, iskusnog dramskog pisca. Drama je žanrovski označena kao „setna komedija“, s obzirom da je reč o Erosu kao prolaznom pokretaču ljudskih podviga, ali i mnogih iskušenja i ludosti u koje Eros uvlači ljude bez obzira na godine starosti. Komad sa tri lica, zanimljivog i zabavnog zapleta, dinamičnog scenskog zbivanja i lucidno vođenog dijaloga, zapravo je prikaz kraja života legendarnog avanturiste i kosmopolite osamnaestog stoleća – Đakoma Đirolama Kazanove, jednog od najobrazovanijih ljudi svog doba – sveštenika, muzičara, vojnika, špijuna, diplomate, kockara i nadasve nenadmašnog ljubavnika.

Don Žuan je – kao mitska ličnost, proizišla iz narodne mašte i poezije – uvek mlad i lep, ali opak i opasan po ženski rod. On se ne menja vekovima, živeći u književnim delima, operama i na slikarskim platnima. Njih dvojica se u Ilićevom komadu sukobljavaju oko mlade, telesnim dražima obdarene, erotizirajuće lepotice Gizele, nećake grofa Valdštajna.

Prikazivanjem Ilićeve drame, u režiji iskusnog Predraga Ejdusa, kome je pisac u svojoj viziji od samog početka namenio lik Kazanove, dobićemo zasigiurno značajan teatarski rezultat, atraktivan najširoj publici. Uloge Don Žuana i mlade Gizele poverene su Petru Benčini i Andrijani Oliverić, dvoma vrsnih glumaca mlađe generacije pred kojima je još jedna šansa da učine značajan korak unapred u svojim već uspešnim karijerama.

Igraju: Predrag Ejdus, Petar Benčina, Andrijana Oliverić

Reprize: 27. januar i 1. februar

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>