Predstavljena prva knjiga o Jelisaveti Načić
Postavio Redakcija Presstiž 19 Dec 2018 u 09:54 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Knjiga „Jelisaveta Načić – Žena koja me uznemirava“, književnice Nataše Marković, objavljena je u izdavačkoj kući „Plavi jahač“. 

Jelisaveta Nacic - knjiga - Natasa Markovic

Na promociji knjige, održanoj 12. decembra u „Smokvici“ u Gospodar Jovanovoj – kući koju je Jelisaveta projektovala, pored autorke su govorili Vladana Putnik Prica, Dejan Ristić i Rade Mrlješ.

Saopštenje Nataše Marković

Posle više od sto godina darujem srpskoj javnosti prvu knjigu o mojoj Boginji   arhitekture, čuvenoj Jelisaveti Načić (1878 – 1955) jednoj od najznačajnijih žena sa početka 20. veka.

Ženi holivudske biografije, prvoj dami srpske arhitekture i urbanizma (1900), zaboravljenoj graditeljki Beograda, koja je gradila Beograd kad je on od turske kasabe postajao moderan evropski grad. Bila je prva žena zaposlena u državnoj upravi Srbije, u Ministarstvu građevina (1902) i Beogradskoj opštini (1903).

Stručni konsultant prilikom istraživanja i pisanja knjige bio je naš istaknuti istoričar Dejan Ristić.

Osnovna skola Kralj Petar Jelisaveta Nacic

Imamo mnogo razloga da se ponosimo Jelisavetom Načić. Pratila sam njen rad i život i  u tri grada u kojima je živela: Beogradu, Skadru, Dubrovniku, gde je i umrla 1955. godine. Otmena, hrabra, darovita ostavila je trag u arhitekturi Beograda, bila je heroina Prvog svetskog rata koju smo zaboravili.

Njene najznačajnije građevine su: Osnovna škola ,,Kralj Petar Prvi” kraj Saborne crkve u Beogradu koja i danas deluje raskošno (1906), Zelene barokne stepenice preko puta Francuske ambasade (1903), mnoge privatne kuće, kuća Marka Markovića (1904), Prva bolnica za tuberkolozne u Srbiji (1912), kolektivni radnički stanovi kraj Bajlonijeve pijace (1911), Prva fabrika  cigala u Prokopu. Projektuje crkvu Aleksandra Nevskog u Beogradu i crkvu u Štimlju na Kosovu, posvećenu kosovskim junacima.

Kao urbanista Beograda uređuje Kalemegdan (1903) koji je između dva rata bio najotmenije šetalište Beograđana, Terazije (1911).

Kalemegdan - Male stepenice - Jelisaveta Nacic

Sarađuje sa čuvenim arhitektom Ivanom Meštrovićem, prijateljica je Dimitrija Tucovića, Kola srpskih sestara.

Jedan projekat, izveden na Terazijama (1913), slavoluk u čast srpskih vojnika koji su se vraćali iz Balkanskih ratova na kome je pisalo: “Nisu svi Srbi oslobođeni“ promeniće potpuno njen život.

Kao poznatu patriotkinju, intelektualku, po okupaciji Srbije, Austrijanci su je oterali 1916. godine u logor Nežider, logor za srpsku elitu,  gde je bila zatočena sa 15.000 Srba.

U logoru, zaljubljuje se u uglednog albanskog profesora, pesnika, prosrpski orjentisanog intelektualca i revolucionara Luku Lukaja, školovanog u Beču. Venčava se u logoru i 1917. godine u logoru rađa malu plavokosu devojčicu Luciju…

Po izlasku iz logora dve godine žive u Beogradu, zatim Skadru i 1923. sele se u Dubrovnik. U Dubrovniku, Jelisaveta se nikada više nije bavila arhitekturom. Zabeleženo je, da je Luka Lukaj 1935. godine u Beogradu objavio prvi srpsko – albanski rečnik.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>