„Postninovske čarolije” u Domu kulture „Studentski grad”
Postavio Redakcija Presstiž 2 Jan 2019 u 22:08 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

„Postninovske čarolije”, nesveobuhvatna smotra domaćih romanopisaca s kritičarima koje su izabrali, biće održana od 22. do 25. januara od 19h do 21h u klubu „Magistrala” u Domu kulture „Studentski grad” na Novom Beogradu. 

POSTNINOVSKE ČAROLIJE - Ninova nagrada 2019 - Dom kulture Studentski grad

Utorak, 22. januar

19.15 
VLADIMIR VUKOMANOVIĆ RASTEGORAC
razgovara Saša Ćirić

Vladimir Vukomanović Rastegorac (Kraljevo,1986), doktorirao je na Filološkom fakultetu. Piše književnu kritiku. Autor je tri knjige poezije, poeme za decu i zbornika pesama o smrti za decu i mlade, priređivač je izbora iz mlade srpske proze. Od je njegov prvi roman.

Saša Ćirić (Pirot, 1975) završio je srpsko-svetsku književnost. Književni je kritičar na Radio Beogradu II i u tjedniku Novosti iz Zagreba. Urednik je u Betonu, dodatku Danasa. Pisao je političke analize za e-novine, e-balkan, Peščanik i elektrobeton.net.

19.45
Skajp uključenje iz Banja Luke
LANA BASTAŠIĆ
razgovara Jasmina Vrbavac

Lana Bastašić (Zagreb, 1986) piše priče i poeziju. Dobitnica je nagrada za priču, kao i nagrada za poeziju i dramu. Živi u Barseloni, gde uređuje književni časopis Carn de cap i vodi školu književnosti Bloom. Uhvati zeca je njen prvi roman, preveden na katalonski.

Jasmina Vrbavac (Beograd, 1965) diplomirala je jugoslovensku i svetsku književnost, magistrirala je na FDU. Urednica je u Redakciji za kulturu RTS-a. Bavi se književnom kritikom i teorijom.

20.15
FILIP GRBIĆ
razgovara Katarina Pantović

Filip Grbić (Beograd, 1984) je diplomirao filozofiju. Za prvi roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio je nagradu Miloš Crnjanski. Prelest je njegov drugi roman.

Katarina Pantović (Beograd, 1994) diplomirala je komparativnu književnost u Novom Sadu, gde pohađa doktorske studije. Piše poeziju i književnu kritiku.

Sreda, 23. januar

19.15 
BRANKA KRILOVIĆ
razgovara Zoran Paunović

Branka Krilović (Prnjavor, 1950) bila je urednica i pozorišna kritičarka na RTS-u. Autorka je dokumentarno-igranog filma Višegradom u Andrićevom odelu. Objavila je zbirku priča, knjigu pripovedne proze i roman Prekasno – starinski roman.

Zoran Paunović (Bor, 1962), profesor je engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, esejista i prevodilac. Član je NIN-ovog žirija.

19.45
ŽARKO RADAKOVIĆ
razgovara Marjan Čakarević

Žarko Radaković (Novi Sad, 1947) je pisac i prevodilac. Piše priče, multižanrovsku prozu, romane. Sarađivao je s umetnicima Erom Milivojevićem, Julijem Kniferom i Ninom Pops. Autor je zbornika i antologija. Prevodilac je Petera Handkea. Živi u Kelnu. Krečenje je njegov osmi roman.

Marjan Čakarević (Čačak, 1978) diplomirao je na katedri za Srpsku i svetsku književnost, gde je na doktorskim studijama. Piše poeziju, kritiku, eseje. Deo je uredništva časopisa Polja. Član je NIN-ovog žirija.

20.15
MILISAV SAVIĆ
razgovara Ana Stišović Milovanović

Milisav Savić (Raška, 1945) je romanopisac, pripovedač, esejista, istoričar književnosti i prevodilac, doktorirao je na katedri za Jugoslovensku i svetsku književnost. Urednik je Studenta, Mladosti, Književne reči, Književnih novina, Prosvete, ministar-savetnik je u Ambasadi SCG u Rimu. Predavao je srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Londonskom univerzitetu, Njujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju, Firenci i Lođu. Dobitnik je NIN-ove nagrade, koju je vratio, za roman Hleb i strah. Doktora Valentina Trubara i sestre mu Simonete povest čudnovatih događaja u Srbiji njegov je deveti roman.

Ana Stišović Milovanović (Užice, 1964) je profesorka, književna kritičarka i teoretičarka. Autorka je udžbenika, teorijskih studija, recenzija.

Četvrtak, 24. januar

19.15 
SANjA NIKOLIĆ
razgovara Teofil Pančić

Sanja Nikolić (Split, 1976) diplomirala je filozofiju na Beogradskom univerzitetu. Živi u Berlinu. Sila i Soni u Berlinu je njen prvi roman.

Teofil Pančić (Skoplje, 1965) je kolumnista i kritičar Vremena, politički komentator radija Slobodna Evropa. Dobitnik je nagrade Dušan Bogavac za etiku i hrabrost. Autor je knjiga eseja.

19.45
BOJAN BABIĆ
razgovara Tamara Krstić

Bojan Babić (Beograd, 1977) je diplomirao na katedri za Srpsku i svetsku književnost. Dobio je nagradu Fonda Borislav Pekić, a bio je i u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Piše priče i romane. Yahoo je njegov peti roman.

Tamara Krstić (Beograd, 1977) diplomirala je srpski jezik i književnost. Novinarka je Radio Beograda I i književna kritičarka. Članica je NIN-ovog žirija.

20.15
MUHAREM BAZDULj
razgovara Miroljub Stojanović

Muharem Bazdulj (Travnik, 1977) je pisac, novinar i prevodilac. Piše romane, priče i eseje. Objavljuje tekstove u sarajevskom Oslobođenju, Politici i Nedeljniku. Dobitnik novinarskih nagrada za hrabrost, istraživačko novinarstvo i komentar. Prevodi s engleskog jezika. Kvadratni koren iz života je njegov osmi roman.

Miroljub Stojanović (Priština, 1958) o filmovima i knjigama objavljivao je u brojnim časopisima, novinama i publikacijama, posebno akcentujući azijske kulture.

Petak, 25. januar

19.15 
VLADIMIR ARSENIJEVIĆ
razgovara Ivan Milenković

Vladimir Arsenijević (Pula, 1965) za prvi roman U potpalublju (prvi deo tetralogije Cloaca Maxima) dobio je NIN-ovu nagradu. Istoimena pozorišna predstava nagrađena je Sterijinom nagradom. Osnivač je regionalnog književnog festivala Krokodil. Objavljuje kolumne i eseje u zemlji i regionu. Ka granici je njegov sedmi roman.

Ivan Milenković (Ćuprija, 1965) je diplomirao filozofiju, a magistrirao na FPN. Zamenik je glavnog urednika Radio Beograda III. Urednik je filozofske biblioteke izdavačke kuće Fedon. Član je NIN-ovog žirija.

19.45
IGOR MAROJEVIĆ
razgovara Mladen Vesković

Igor Marojević (Vrbas, 1968) diplomirao je srpski jezik i književnost. Piše romane, priče, novele, eseje i drame. Drama Nomadi izvođena je na katalonskom i španskom jeziku, na kojem je i pisana. Prevodi sa španskog. Dobitnik je, između ostalih, nagrada iz Fonda Borislav Pekić i Desimir Tošić. Član je Srpskog i Katalonskog PEN centra. Jedan je od osnivača Srpskog književnog društva. Tuđine je njegov sedmi roman.

Mladen Vesković (Beograd, 1971) diplomirao je jugoslovensku i svetsku književnost. Zaposlen je kao viši savetnik za međunarodnu saradnju u oblasti jezičke kulture i književnog stvaralaštva i savremenog stvaralaštva Srba u inostranstvu u Ministarstvu Republike Srbije.

20.15
VULE ŽURIĆ
razgovara Nikola Marinković

Vule Žurić (Sarajevo, 1969) piše romane, priče, radio-drame, knjige za decu. Koautor je monografije o Zvezdi i Partizanu. Priređivač je zbirki priča posvećenih Gavrilu Principu i Branku Ćopiću. Autor scenarija za film G. Markovića Slepi putnik na brodu ludaka i drame Posljednji mejdan Petra Kočića. Dobitnik je Andrićeve nagrade za Tajnu crvenog zamka. Strah i pomor je njegov deseti roman.

Nikola Marinković (Čačak, 1988), diplomirao je srpsku književnost sa južnoslovenskim jezicima, gde je doktorant i istaživač-pripravnik. Piše književnu kritiku za Pečat i objavljuje naučne radove u periodici.

21.00 Svirka zatvaranja prve SMOTRE domaćeg romanopisanja
Igor Marojević i Milan Milosavljević Burda

- Izvor: DKSG

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>