OTVORENA IZLOŽBA „UMETNOST IZA REŠETAKA”
Postavio Redakcija Presstiž 21 Nov 2017 u 10:05 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Predstavljeni radovi pacijenata Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu 

umetnost iza resetaka 1

Izložba pod nazivom Umetnost iza rešetaka otvorena je juče, 20. novembra, u 14 časova u Velikoj galeriji KC Grada.

Prikazana su dela koja spadaju u Art brut odnosno Outsider art domene. Svakako se može reći da su radovi, koji će biti predstavljeni,  naivna umetnost jer se radi o stvaralaštvu pojedinaca koji nisu umetnički školovani i koji nisu deo profesionalne umetničke scene.

Umetnost iza resetaka Beograd (1)

Prema saopštenju iz KC Grad, umetnost marginalnih grupa koja je neopterećena opšte prihvaćenim estetskim formama ili trendovima iskren je izraz ili potreba da se nešto kaže. Umetnost koju stvaraju, zatvorenici, psihijatrijski pacijenti kao i pacijenti zavisnici od psihoaktivnih supstanci spada u Art Brut pokret čiji je začetnik bio francuski umetnik Jean Dubuffet. Ali i pre nego što je nastao ovaj termin umetnici su se oduvek zanimali za radove ovakvih „marginalnih grupa” i uključivali ih u svoje projekte kao na primer čuvena grupa Plavi Jahač (1911- 1914) čiji je član bio Vasilij Kandinski.

umetnost iza resetaka 2

Ova izložba predstavlja selekciju radova nastalih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Postavka obuhvata radove nastale u okviru okupaciono radne terapije koja se u bolnici, u vrlo skromnim uslovima, sprovodi još od 1969. godine kao deo rehabilitacije pshijatrijskih pacijenata i pacijenata na lečenju bolesti zavisnosti, a kojima je određena mera obaveznog lečenja od strane pravosudnih organa.

Izložba je prodajnog karaktera i trajaće do 25. novembra. Radno vreme galerije je od 14 do 20h. 

Umetnost iza resetaka Beograd (2)

KC GRAD: Pozivamo sve zainteresovane da, ukoliko su u mogućnosti, doniraju knjige za opremanje bolničke biblioteke kao materijale za crtanje, vajanje, rezbarenje kako bi okupaciono radna terapija mogla što kvalitetnije da se odvija.

- Foto: KC Grad

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>