Otvorena izložba „Metalni kvadranti“ u Kući legata
Postavio Redakcija Presstiž 15 Aug 2018 u 07:39 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba pod nazivom „Metalni kvadranti“ svečano je otvorena juče, 14. avgusta, u 20h u Kući legata u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Kuca legata Beograd

- Foto: kucalegata.org

„Krst i u likovnom i fizičkom smislu deli prostor na četiri dela (kvadranta ), a kao simbol može biti simbol razdvajanja i potpuno protivno simbol spajanja.Takođe, ako krst uvedemo u polje mentalnog možemo reći da se prostor (mentalni ) deli na polja ili kvadrante.

Metalni kvadranti - Kuca legataPolazeći od ove kontraverznosti samog simbola, a s obzirom na to da je krst i raspeće jedan od najviše eksplatisanih motiva kroz istoriju umetnosti izložbom Mentalni kvadranti želim da kroz rad nekoliko umetnika podeljenih u četiri sekcije pokažem vrlo različito tretiranje ovog motiva kojim  bi predstavili jednu širu i kompleksniju sliku vezanu za procese i pojave koje ovaj simbol predstavlja.

Umetnici čiji je rad  prikazan na ovoj izložbi su raspeće i krst koristili  u nekoliko formi: za političku ili angažovanu umetnost, (Milija Nešić , Rade Marković i Sanja Sremac), kao simbol kojim uspostavljaju svoj  odnos prema istoriji umetnosti i estetskim formama, (Radomir Stančić i Balša Rajčević, Boško Atanacković i Rade Marković), ili s pozicija arhetipskog poimanja sveta i religije sirove umetnosti (Dragiša Stanisavljević, Milan Stanisavljević i  Ivana Stanisavljević) ili pak sa pozicija autentičnog autodidakta Dragana Jovićevića Macole , a poseban segment bi mogli činiti radovi sa stanovišta popularne kulture( Sanja Sremac i Đorđe Aralica) i rad sa pozicije savremenih medija (Nenad Glišić).

Sve zajedno izložba bi trebalo da pruži širu sliku društva u njegovoj kompleksnosti i različitosti“, kaže autor Rade Marković.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>