Otvoren Muzej „Valter brani Sarajevo”
Postavio Redakcija Presstiž 8 Apr 2019 u 07:42 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Muzej Valter brani Sarajevo”, posvećen kultnom istoimenom filmskom ostvarenju reditelja Hajrudina Šibe Krvavca, otvoren je u subotu, 6. aprila, na dan oslobođenja Sarajeva od nacizma u Drugom svetskom ratu.

Valter brani Sarajevo muzej

Muzej će biti jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija, koja će na više od 100 kvadrata posetiocima ponuditi uvid u originalne filmske eksponate te pregled segmenata tog ostvarenja na filmskom platnu.

Za otvorenje Muzeja Filmski centar Sarajevo je okupio kreativni tim ljudi, a projekt su prepoznale mnoge institucije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji. Posebna podrška došla je od Gradske uprave Sarajeva, ali i Turističke zajednice KS.

- Osim kulturološke, projekt ima i turističku dimenziju. Ono što zovu ”mrtva kulturna baština”, to nije tačno, ova institucija je važan identitet zajednice, ali može imati i svoju upotrebnu vrednost i kao turistički proizvod u današnjem vremenu – naglasio je direktor Centra Jasmin Duraković.

Planova za razvoj muzeja je puno, dodao je on, a jedan od njih je i turistička tura „Valter brani Sarajevo”, u koju će biti uključene lokacije na kojima je sniman istoimeni film.

- Izvor: Avaz / Turistički Svet

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>