OTVOREN FESTIVAL „MERLINKA“
Postavio Redakcija Presstiž 11 Dec 2015 u 09:51 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Sedmi Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka” otvoren je juče, 10. decembra, i trajaće do 14. decembra u Domu omladine Beograda.

Merlinka 2015

Festival je pod sloganom „Merlinka je za svakoga“, a otvorio ga je film „Ajzenštajn u Gvanahuatu“ (Eisenstein in Guanajuato) reditelja Pitera Grinaveja (Peter Greenaway). Film prati ruskog reditelja Sergeja Ajzenštajna koji nakon priznanja koje je dobio zbog svog revolucionarnog filma „Oklopnjača Potempkin“ biva odbačen od Holivuda. On putuje u Meksiko 1931. godine da razmotri snimanje filma koji je finansiran od strane američkih pro-komunističkih simpatizera. Čini se da je ovo senzualno iskustvo od ključnog značaja za Ajzenštajnom život i filmsku karijeru.

Na svečanom otvaranju je održan kabare program na kom je učestvovala Sajsi MC, gudački kvartet „White Witches“, solo pevač Siniša Radin, a program vodi Kvirela de Bil.

Na festivalu će biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima su i američki film „Baka“ (Grandma) sa Lili Tomlin i Lavern Koks u glavnim ulogama, francuski „Letnje noći“ (Les Nuits d’été) koji je osvojio Kvir lava u Veneciji, švedski „Dajk hard“ (Dyke Hard), španski „Tajno“ (A escondidas), indijski „Margarita sa slamkom“ (Margarita with a straw), danski dokumentarac „Fasbinder – bezuslovna ljubav“ (Fassbinder – To Love Without Demands), američki dokumentarac „Limitirano partnerstvo“ (Limited partnership), holandski „Leto“ (Summer), srpski „Pored mene“

„Posebno bih izdvojio Maraton kratkog queer filma koji počinje u nedelju 13. decembra tačno u podne crtanim filmovima i traje do ponoći. Spremili smo nagrade za posetioce maratona u vidu knjiga, cegera, šolja, bedževa. U okviru maratona biće premijerno prikazan i prvi film u Merlinka produkciji „Samo neka je živo i zdravo“ o odnosu roditelja i LGBT dece, koji prikazujemo tačno u 21č. Od dugometražnih izdvojio bih odličan dokumentarac „Limitirano partnerstvo“ o gej paru koji je uspeo da se venča još davne 1975. godine. Njihov pakao nastaje kada na osnovu tog braka jedna od partnera želi da aplicira za zelenu kartu. Film se prikazuje u subotu 12. decembra u 17č. Interesantan je i francuski igrani film „Letnje noći“ koji je dobitnik Queer lava u Veneciji i prati oženjenog muškarca koji s vremena na vreme skokne do vikendice u šumi kako bi mogao slobodno da oblači haljine. Film se prikazuje u petak 11. decembra u 21h“, ističe Predrag Azdejković, direktor festivala „Merlinka“.

Merlinka je takmičarski festival i dodeljuje nagradu za najbolji kratki film. Ovogodišnji žiri čine trans aktivistkinja Helena Vuković, filmski kritičar, novinar i pisac Đorđe Bajić i reditelj Stevan Filipović. Nagrada će biti dodeljena na svečanom zatvaranju festivala, 14. decembra kada nastupa zagrebačka drag queen grupa „House of Flamingo“.

„Mislim da je Merlinka dala doprinos u prihvatanju LGBT populacije kao sastavnog dela ovog društva, a to vidimo u sve većoj podršci državnih organa i kulturnih institucija, sve većeg broja prijavljenih volontera, sve većeg broja gledalaca koji izlaze iz okvira LGBT zajednice. Zato i imamo slogan Merlinka je za svakoga, jer ovo nije festival samo za LGBT osobe, već za široke narodne mase i sve ljubitelje filma“, ističe Azdejković.

KOMPLETAN PROGRAM 7. MERLINKA FESTIVALA POGLEDAJTE OVDE.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>