Otvaranje izložbe slika Vuka Vučkovića
Postavio Redakcija Presstiž 14 May 2019 u 10:40 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Kosmički Predeli, izložba slika umetnika Vuka Vučkovića, biće otvorena 16. maja u 20h u galeriji Progres, u Knez Mihailovoj 27 u Beogradu.

Vuk Vuckovic - Love Joy 2, 150x215cm akrilne boje na platnu, 2019

- Vuk Vučković, Love Joy 2, 150 x 215 cm, akrilne boje na platnu, 2019.

Kosmičke Predele Vuk stvara u periodu misaonog opuštanja i podsvesne igre. Oni su konstantan deo njegovog umetničkog procesa i predstavljaju eksperiment upotrebe boja i slikarskih tehnika. Odsustvo detalja i forme posmatrača stavlja u poziciju da delo doživi otvorenog uma i prida mu značenje po sopstvenom senzibilitetu.

Serija je započeta 2010. godine i za sada broji više od 50 slika različitog formata. Temu kosmičkog predela umetnik uvodi s namerom da podseti da smo mi deo te celine, iako je često u našoj svesti kosmos shvaćen kao nama nepoznat, dalek i nepristupačan prostor. U nazivu serije nudi se jedan od mnogobrojnih ključeva za tumačenje i razmišljanje o radovima.

Vuk Vuckovic - Andromeda, 100x70cm, akrilne boje na platnu, 2019

- Vuk Vučković, Andromeda, 100 x 70cm, akrilne boje na platnu, 2019.

Činjenica da radovi postoje u materijalnom svetu njih neosporivo čini delom kosmosa. Posmatraču ostaje otvorena tema za razmišljanje jesu li ti predeli samo plod sveta ideja ili čovek poseduje sposobnost da u podsvesti spozna prostore koje fizički nikad nije posetio.

Muzička podrška na otvaranju izložbe biće beogradski dvojac DJ-eva, Darko Džambasov i Srđan Đerić – Fanki mehaničar.

Vuk Vuckovic - Galaxy RGB, 100x150cm, akrilne boje na platnu, 2019

- Vuk Vučković, Galaxy RGB, 100 x 150cm, akrilne boje na platnu, 2019

Izložba će biti otvorena do 29. maja, a posetioci će moći da je pogledaju svakog radnog dana i subotom od 10 do 21h, i nedeljom od 10 do 18h. Za subotu, 18. maj zakazano je vođenje kroz izložbu, sa specijalnim muzičkim programom.

Ulaz je besplatan.

O umetniku:

Vuk Vučković (1986) diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, gde je iste godine upisao doktorske umetničke studije slikarstva. Od  2015. godine koosnivač je umetničkog studija Wolf Art.

Vuk Vučković u ateljeu

Redovnu izlagačku aktivnost Vučković ima od 2007. godine, i do sada je izlagao na 20 samostalnih i više od 110 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, među kojima izdvaja: Prva nagrada Niš Art Fondacije, Nagrada Erste banke za umetnost, Pet najboljih izložbi u 2011. godini po izboru kritičara Novosti, Prva nagrada za crtež iz fonda Vladimira Veličkovića, Posebno priznanje na međunarodnoj izložbi „Transform”, nagrada Art Kinike „Perspektivni”.  Njegovi radovi se nalaze u više kolekcija, zbirki i javnih prostora.

Njegova vizija je stvaranje uspešne internacionalne kompanije koja bi radila na promociji kulture i umetnosti.

Vuk Vuckovic -Virgo, 150x215cm akrilne boje na platnu, 2019

- Vuk Vučković, Virgo, 150 x 215cm akrilne boje na platnu, 2019.

KVART BW u saradnji sa Galerijom ŠTAB, ovom drugom po redu izložbom, nastavlja delovanje novog projekta BW, koji ima za cilj aktivno uključivanje u kulturnu scenu grada. KVART BW će se truditi da kroz podršku domaćim umetnicima, razne umetničke programe, konkurse i akcije, doprinese transformaciji Beograda u kulturni centar ovog dela Evrope.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>