Otvaranje izložbe predmeta Paje Jovanovića
Postavio Redakcija Presstiž 9 Oct 2018 u 10:27 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda… 

Pozivnica - Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovica

Izložba „Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića” biće otvorena u ponedeljak, 15. oktobra, u 19h u Muzeju Paje Jovanovića u Beogradu.

Autor izložbe je Isidora Savić, kustos Muzeja grada Beograda, a otvoriće je Petar Petrović, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.

Indeks Paje Jovanovica Bec 1878, Muzej grada Beograda

- Indeks Paje Jovanovića, Beč 1878. Muzej grada Beograda

Prema zvaničnom saopštenju organizatora, izložba Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića posvećena je oživljavanju enterijera i evociranju atmosfere Jovanovićevog bečkog ateljea, čiji je inventar, po želji umetnika, predat na čuvanje Muzeju grada Beograda 1952. godine. Umetnikove slike, crteži, skice, lični predmeti i slikarski rekviziti, koji su bili sastavni deo nekadašnjeg luksuznog ateljea u Beču, biće izloženi u Muzeju Paje Jovanovića.

Paleta Paje Jovanovica, Muzej grada Beograda

- Paleta Paje Jovanovića, Muzej grada Beograda

Atelje Paje Jovanovića, svetski priznatog akademskog umetnika, po uređenju, nameni i reprezentativnosti odgovara konceptu velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početka 20. veka. Sažimajući privatnu i javnu funkciju, kolekcionarsku strast i potrebu za lepim, Jovanovićev atelje je bio odraz umetnikovog sopstva, ali i duha vremena. Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita i alatki, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji jednog umetnika, a njegova rekonstrucija savremenoj publici omogućava „pogled izbliza“ u Pajin svet slika i ličnih predmeta. Prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti, slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima, ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima i slikarima, oživljen je u savremenoj muzeološkoj interpretaciji. Posebnu čar rekonstruisanoj umetničkoj radionici daju materijalne uspomene iz slikarevih studentskih dana, kao što su indeks, brojne diplome i nagrade stečene tokom dugogodišnje karijere.

Paja Jovanovic, Umetnik i model, Muzej grada Beograda

- Paja Jovanović, Umetnik i model, Muzej grada Beograda

Realizaciju izložbe u organizaciji Muzeja grada Beograda podržao je Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Izložba će trajati do 26. januara 2019. godine.

Adresa: Kralja Milana 21/IV sprat

Radno vreme: petak 10-18h, subota 10-17h, nedelja 10-14h

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>