OTVARANJE IZLOŽBE NA SAVSKOM ŠETALIŠTU
Postavio Redakcija Presstiž 14 Apr 2017 u 12:39 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba „Ključevi Belog grada. Beograd 1867. godine“ biće otvorena u utorak, 18. aprila, u 11 časova na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

Pozivnica Kljucevi Belog grada

Prema zvaničnom saopštenju, izložbu će otvoriti vršilac dužnosti zamenika načelnika Gradske uprave Grada Beograda – sekretar Sekretarijata za kulturu Ivona Jevtić, direktor JP „Beogradska tvrđava“ Petar Andrijašević i direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac.

Izložbom će biti obeleženo 150 godina od kada su turske vlasti predale ključeve grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću. Ovim događajem počela je nova etapa u razvoju Kneževine Srbije, koja je vodila ka sticanju državne samostalnosti. Na 30 panoa, posetioci će moći da vide događaje koji su prethodili predaji ključeva, sam čin predaje (6/19. aprila 1867. godine, na mestu današnjeg spomen obeležja u parku Kalemegdan pročitan je ferman sultana Abdula Azisa kojim su Beogradska, Šabačka, Smederevska i Kladovska tvrđava predate na upravu srpskom narodu), kao i posledice koje je ovaj događaj imao na kompletnu istoriju srpskog naroda.

Srpska delegacija predvodjena knezom Mihailom u Carigradu

- Srpska delegacija predvodjena knezom Mihailom u Carigradu

Izložbu realizuju JP „Beogradska tvrđava“, Muzej grada Beograda i Bibioteka grada Beograda, zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a autori su mr Ljubica Ćorović, bibliotekar savetnik Biblioteke grada Beograda i Vladimir Tomić, viši kustos Muzeja grada Beograda, a autor programa Olivera Vučković iz JP „Beogradska tvrđava“.

Izložba je sastavni deo programa manifestacije „Dani Beograda 2017“, a na Savskom šetalištu na Kalemegdanu moći će da se pogleda do 15. maja 2017. godine.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>