OTVARANJE IZLOŽBE „MLADI SRPSKI AKADEMSKI SLIKARI AMERICI“
Postavio Redakcija Presstiž 2 Aug 2016 u 08:05 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba „Mladi srpski akademski slikari Americi” biće otvorena u petak, 5. avgusta u 19h u Galeriji Doma omladine Beograda.

Nemanja Djukic

Prema saopštenju iz Doma omladine, pre dve godine Miloš Mandić, osnivač i urednik Likovne kolonije „Kolut Mandić“ realizovao je ideju grupne izložbe pod nazivom „Srpski slikari Americi“ („Serbian painters – tribute to America“). Oko tog projekta okupilo se tada dvadeset i pet savremenih srpskih slikara različitih poetičkih i tehničkih opredelenja, koji su autonomno, svaki iz svog ugla, imaginirali vlastiti doživljaj velike teme poznate pod imenom Amerika. Izložbu je imala priliku da vidi likovna javnost u deset gradova Srbije. Na tom putovanju 17. maja 2013. godine izložbu je u Likovnoj galeriji „Meandar“ u Kulturnom centru Apatina otvorio Rajan Rolands, savetnik PR Ambasade SAD u Beogradu, dok je 15. avgusta tu istu privilegiju imao Majkl D. Kirbi, ambasador SAD u Beogradu.

Vasilisa Ivanovic

I, evo, posle, samo dve godine nastavlja se sa širenjem i produbljivanjem iste tematske ideje, s tim što su ovoga puta za njeno ostvarenje pozvani odabrani mladi srpski akademski slikari. Njima je prepušteno da slobodno izraze govor svojih inspiracija u složenom polju raznovrsnosti i ponuda sa liste ekskluziviteta, koji Amerika, sa svojih pedeset država i jednim federalnim okrugom, uživa u modernom svetu kao ekonomska, vojna i politička velesila. Slikarima je dakle ostavljeno da po ličnom izboru, pa čak i metaforički, „ispričaju“ svoja viđenja, strasti i doživljaje američke stvarnosti od: pulsacija magične fascinacije Američkog sna, Gugenhajmovog muzeja umetnosti, Deklaracije nezavisnosti, Kanjona Kolorado i Bele kuće do Velike ravnice između reke  Misisipi i Stenovitih planina, Nijagarinih vodopada do oblakodera Menhetna i šesdeset i dva okruga grada Njujorka. A, svaka umetnička sloboda stvaranja je ekvivalentna tonusu slobode uživanja i izražavanja ljudskih prava. Ova izložba otvorila je i vrata za ospoljavanje likovnih osvrta na višedecenijsko prijateljstvo, veze i savezništvo Srbije i Amerike i njihovih naroda, a naročito velikog broja državljana SAD-a srpskog porekla, koji su iskrena raspona prijateljstva dve države. To prijateljstvo poslednjih godina sve više raste i razvija se u pravcu razumevanja i ravnovopravne dobrobiti za obe strane.

Rade Tepavcevic
Ovoga puta, mladi umetnici su izabrani sa svih likovnih akademija u Srbiji. Izabrali su i preporučili dekani i profesori sa likovnih akademija ali i veoma značajni likovni kritičari ia galeristi, što je garancija da su mladi umetnici perspektiva savremenog srpskog slikarstva, i da će na odličan način reprezentovati ono najbolje na likovnoj sceni Srbije.

Uz ovu izložbu treba posebno pohvaliti svest likovne idejnosti galeriste Miloša Mandića uz nezaobilazno podsećanje na činjenicu da je on u tom diapazonu realizovao i likovne projekte – tematske izložbe, koje su pored Srbije prezentovane u mnogim zemljama a sve to u kontekstu mudrosti čevene kineske izreke po kojoj često jedna slika vredi, ili govori, više od hiljadu reči.

Zoran M. Mandić, Apatin

Izložba traje do 7. avgusta 2016. godine.

Vuk Vuckovic

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>