OTVARANJE IZLOŽBE MILIĆA OD MAČVE
Postavio Redakcija Presstiž 18 Jan 2016 u 10:06 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba slikara Milića od Mačve biće otvorena sutra, 19. januara, u 19 časova u Kući kralja Petra I u Beogradu.

Milic od Macve, Triptih, 1962

Prema saopštenju iz Kuće kralja Petra, ova izložba, na kojoj će biti izloženo 12 slika u tehnici ulja na platnu tempera na drvetu i četiri akvarela iz privatnih kolekcija, obuhvata radove iz različitih perioda stvaralaštva Milića od Mačve, iz vremena „Mediale“ (1957-58.), retko viđenih slika iz šezdesetih godina, sve do slika iz 1999. godine.

Izložbu će će otvoriti Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i Nenad Konstantinović, predsednik Skupštine GO Savski venac.
Izložba će za publiku biti biti otvorena do 2. februara 2016, radnim danima od 12 do 18 i subotom od 10 do 14 časova. Ulaz slobodan.
Organizacija: Udruženje „Umetnost bez granica”, GO Savski venac, Kuća kralja Petra I.

Milić Stanković – Milić od Mačve, rođen je 1934. godine u selu Belotić, u Mačvi, a preminuo u Beogradu 8.12.2000. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, 1959. godine. Završio je i tri godine Arhitektonskog fakulteta, bio je član ULUS-a od 1960. godine i član Udruženja književnika od 1990. godine. Izlagao je po celoj bivšoj Jugoslaviji i svetskim metropolama od Pariza i Brisela do Moskve.

Milic od Macve
Projektovao je i izveo tri kule – Dvorce umetnosti: „Radovanovu kulu“ (u Mačvi), „Milićevu stiharu na Palisadu“ (na Zlatiboru) i „Kulu na sedam vetrova” (u Beogradu, na Zvezdari).

Objavio je nekoliko knjiga, pisao je poeziju, beležio je i poeziju svojih prijatelja, družio se sa najviđenijim ljudima Srbije i sveta i stvorio značajan umetnički opus u slikarstvu, poeziji i graditeljstvu.

Kao član „Mediale“ družio se sa Oljom Ivanjicki, Leonidom Šejkom, Mirom Glavurtićem, Milovanom Vidakom, Sinišom Vukovićem, Urošem Toškovićem i drugima.

Olja Ivanjicki, izmedju ostalog, o Miliću od Mačve je napisala: „Milićeva dioptrija vizionara i žuta neba sa balvanima koji lete, probijaju pogled, perspektivu, sa narodom koji je dole naseljen, od Babinih ukova, do srpske Vedante, bila su jaka sećanja jednog dana i gde ih razdvojiti i gde ih spojiti, njega i nas, i suprotne i slične, a u potrazi za istinom, suštinom i vrhovnom tajnom. A svi smo živeli pored istih reka i sanjali isti san.“

„Moja je mašta izvirala iz nedara narodne, kolektivne svesti o fantastičnom, što se odražavalo kroz najdublju kompaktnost sfere svesti mojih predaka i njihovih predanja. Bio sam u potpunosti svestan značenja takve fantastike, koja se ne kuje ni u kakvoj alhemičarskoj radionici sedamnaestog veka, a kamoli u medialnoj, pa ni kroz ostale svetske pokrete slične vrste. Ali, u vreme kad je Mediala pronalazila samu sebe, veoma je bilo važno okupljanje svih duhova za koje su san i mašta predstavljali realnost.“ Milić od Mačve

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>