OTVARANJE IZLOŽBE MARKA JOVAŠEVIĆA
Postavio Redakcija Presstiž 25 Mar 2015 u 13:25 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

sentimental_education_oil_on_canvas_100x80cm smanjena

Samostalna izložba „Autobiografija o drugima“, Marka Jovaševića, slikara i arhitekte iz Čačka, biće otvorena u ponedeljak, 30. marta, u 19 časova, u Kući kralja Petra Prvog, ustanovi kulture GO Savski venac, u Beogradu.

Prema saopštenju Kuće kralja Petra, na svojoj drugoj samostalnoj izložbi, Jovašević će publici predstaviti dela nastala u prethodnih pet godina, u tehnici ulja na platnu i dasci, dok će izložbu otvoriti arhitekta Nebojša Glišić.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 11. aprila 2015. godine, svakog dana, osim nedeljom, od 12 do 18 časova. Ulaz je slobodan.

alfredos_stormy_days_oil_on_wood_50_x_70cm smanjena

Biografija:

Marko Jovašević rođen je 1971. godine, u Čačku. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1999. godine. Još kao srednjoškolac učio je u slikarskom ateljeu Grujice Lazarevića, a slikarstvu se posvećuje 1995. godine. Serija slika nastala je u Londonu i Sidneju, gde je živeo osam godina. U prethodnih petnaest godina izlagao je na više od 30 kolektivnih izložbi u Evropi i Australiji. Njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama u Švajcarskoj, Monaku, Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Francuskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji. Živi i radi u Čačku.

O slikarstvu Marka Jovaševića:

Marko Jovašević je ime koje se javlja iz mraka provincijalne tame i čini rasvetu po mračnim provincijalnim sokacima. Nije se moglo dogoditi ništa značajno, a da to ne izađe na videlo javnosti. Neka tišina bi zavladala i prizor bi se za momenat uznemirio, pa ukočio. Osetio bi se miris vlažne trave i vetar bi utihnuo. To su bili znaci da prizor postaje nezavisan.

U Beogradu 20.03.2015.                                                            TIKALO, slikar

Postoje neki ljudi, koji i kada odu na drugi kraj sveta i kad su iza ćoška, koje godinama ne vidiš, zbog kojih osetiš uvek istu čistu, iskrenu radost. Radost što je neko dobro, zdravo, što radi stvari koje su van vremena i prostora. I budeš tad srećan, kao da je uspeh tvoj, kao da je njegova radost tvoja. Iskreno sam srećan jer znam Ga.. Arhitekta, Slikar, Čovek, moj Prijatelj Marko Jovašević. Markove slike ostavljaju bez daha, poglede sa njih osećaš na koži, teksturu njihovih odela imaš pod prstima..osećaš miris tog vremena…i njih samih.

U Beogradu 03.05.2014.                                                        Nebojša Glišić, arhitekta

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>