OTVARANJE IZLOŽBE DUŠICE PEJIĆ
Postavio Redakcija Presstiž 22 Feb 2016 u 15:53 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba slika umetnice Dušice Pejić biće otvorena 2. marta u 19h, u galeriji ULUS, u Knez Mihailovoj 37 u Beogradu.

Dusica Pejic (4)

EKSPLOZIJA KREATIVNOG KRETANJA I GESTA…

„Bilo bi krajnje nepotpuno gledati u Dušičinim platnima samo zbir likovnih principa i sitnih graditeljskih zakona slike, jer ova dela imaju i druge, složenije i veće ambicije: da se upuste u probleme i tajne života, da tamo negde na granici apsurda savremenog sveta započnu bezglasni dijalog sa prostorom i materijom. U atmosferi bešumnih eksplozija rađaju se ovde i otvaraju ogromni sivi prostori koji hoće da se otmu od slike, da izađu iz nje. Okovana i zarobljena svetlost koja kao eho dolazi iz dubokih prostora – čini osnovni simbol ovog slikarstva.

Slikarka Dušica Pejić, crta, slika, oblikuje u materijalu žestokim potezima, gotovo muškom energijom. Ekspresivnost svog likovnog izraza u zavisnosti od primenjene tehnike, autorka intenzivira pastuoznim slojevima boje i materije, reljefnom fakturom, amorfnim oblicima, hromatskim kolorom kontrastiranim u jasnoj grafičkoj postavci. Slikarka raskošnog gesta oslobađa metafizičku perspektivu, kadriranu opservaciju kontrolisanog slučaja likovne predstave. Njen motiv se pojavljuje u semantičkom znaku, daje sugestiju onog što je pre slike prethodilo, a definisano posle značenja.

Tu je znak bitan, on govori o čitanju pre pisanja…prenosu informacije na bazi simboličke slike, determinisane u trećem sloju, metafizičkom crtežu.

Dusica Pejic (2)

- Dušica Pejić / detalj sa slike

Autorka, likovnim jezikom saopštava doživljaj unutrašnjeg sveta, sopstva kroz metaforu, sugerišući opšte, ono što stvara iznova. Njeno slikarstvo je kao ptica feniks, gest porinuća uzleće u likovnoj blistavosti.

Imajući u vidu da je izbor, apstrakcija, umetnički postupak kojim najtačnije obezbeđuje materijalizaciju svojih ideja, nedvosmisleni izraz misli i stavova umetnice, jeste fatum njenih sagledavanja stvarnosti i društva u vremenu u kome stvara i deluje.

Dušičine slike doživljavamo kao najličniji odraz sopstvene duše, bliskosti ekspresije sa kojom neretko kreiramo sopstvo. Ona nas podseća da je sve u kretanju i gestu“, kaže dr Zoran Tairović.

Dusica Pejic (3)

- detalj sa slike

Dušica Pejić je završila master studije na katedri za slikarstvo, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a potom i specijalističke studije na katedri za slikarstvo, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija, na odseku Grafički dizajn. Završila je srednju školu za dizajn, smer Grafički dizajn, u Beogradu.

Aktivno predstavlja svoj opus, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu: od grupnih izložbi, preko problemskih grupnih izložbi, do privatnih kolekcija. Uvršćena je u osam najistaknutijih autora apstraktne orijentacije u srpskom slikarstvu u Srbiji posle 2000. godine, u projektu autora Vasilija Sujića.

Izložba će biti otvorena do 15. marta ove godine.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>