OTVARANJE IZLOŽBE CRTEŽA PETRA JOKSIMOVIĆA
Postavio Redakcija Presstiž 21 Nov 2016 u 12:28 | Kategorija: Vesti | 1 Komentar

Izložba crteža Portretima autoportret, umetnika Petra Joksimovića, biće otvorena u petak, 25. novembra, u 19h, u Maloj galeriji ULUPUDS u Beogradu.

petar-joksimovic-1

- Frensis Bejkon / Petar Joksimović

 „Kako čovek sve što uradi u stvari  načini samo sopstveni autoportret, ovu izložbu sam nazvao PORTRETIMA AUTOPORTRET“, kaže Joksimović.

Petar je izvanredno talentovan. U njegovom crtežu ne postoji bolje već samo drugačije… Jedino je Pikaso tako rano bio toliko dobar… - Ljubica Cuca Sokić, akademik, profesor (Kolarac – atelje Ljubice Cuce Sokić kraj 1999. Beograd)

petar-joksimovic-2

- Kepec II / Petar Joksimović

To je jedan apsolutno zreo majstor kome je Bog dao talenat i jednu čudnu pikturalnost ravnu velikanima kakvi su Soutine, Oskar Kokoschka ili Georges Rouault… Njegovi crteži ugljem su ravni crtežima najvećih majstora crtanja ugljem kakva je bila Kathe Kollwitz… Petrov ugalj je crno- bela harmonija u koloru, on iz crnog i belog izvlači takvu muzikalnost da se oseća ogromno zadovoljstvo kada se on izražava ovim sredstvom - Momo Kapor, akademski slikar i književnik (otvaranje izložbe u galeriji „Božidarac“  1999. Beograd)

Petar je nesvakidašnji nadaren. Već sada bi mogao da pokaže mojim studentima kako se crta. A postoje stvari u njegovom crtežu, koje su neverovatne, koje bih i ja još mogao naučiti… – Branko Miljuš, profesor, dekan FLU u Beogradu (Beograd, 2000)

Izložba će trajati do 3. decembra ove godine. 

petar-joksimovic-3

Petar je rođen 1987. godine u Prijedoru. Osnovnu školu, gimnaziju, kao i osnovne i master studije na RGF završio je u Beogradu. Položio je prijemni ispit na bečkoj likovnoj akademiji, 2006. godine. Prvi put je izlagao 1991. godine, kada mu je bilo samo četiri godine. Prvi put je samostalno izlagao 1997. godine u galeriji „Pinki“ u Zemunu. Sa 13 godina izlagao je u Italiji, u gradu Trentu, po pozivu gradskih vlasti (najavljen kao „Mali Munk iz Beograda“). Godine 1998. dobio je prestižnu nagradu za mlade talente, „Beogradskli andjeli“, čime je uvršten među 9 najtalentovanijih mladih u Srbiji, zajedno sa učenicima Matematičke gimnazije iz Beograda, a potom i 2001. godine u encikopediju „Oni dolaze“. Kada je imao samo 13 godina, Hana Ćopić, pod pokroviteljstvom Geteovog instituta iz Beograda, snima dokumentarni film o njegovom slikarstvu. Isti film je i nagrađen. Njegovi radovi nalaze se u mnogim privatnim i državnim kolekcijama. Izuzetne kritike dobio je u Pikasovom muzeju u Barseloni, kao i od Viktora Nidensa, eksperta petrogradskog Ermitaža, koji je i kupio dve slike (kad je Petar imao 13 godina). U Desetoj beogradskoj gimnaziji postoji stalna postavka njegovih radova. Kao gimnazijalac, od strane Nemačke ambasade u Beogradu i atašea za kulturu gospodina N. Novaka, predložen je za apliciranje na Hochbegabtenförderung – Bochum (Institut za natprosečno nadarene osobe).

Prikazano: 1 Komentar
Napišite svoje mišljenje...
  1. Uroš says:

    Nesvakidasnji talenat, umetnik i slikarski genije. LF10

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>