OTKRIVEN SPOMENIK BORISLAVU PEKIĆU
Postavio Redakcija Presstiž 3 Mar 2016 u 10:45 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Spomenik književniku Borislavu Pekiću otkriven je juče, 2. marta, na Cvetnom trgu u Beogradu.

Borislav Pekic - spomenik (3)

Prema saopštenju izdavačke kuće Laguna, odluka o podizanju spomenika Pekiću doneta je na inicijativu njegove porodice, a spomenik je podignut sredstvima Fondacije „Borislav Pekić“. Otkrivanju je prisustvovala njegova supruga Ljiljana i ćerka Aleksandra, državni vrh Srbije, kao i brojni poštovaoci dela ovog velikog pisca.

„Pekić nam je ostavio proganjajući osećaj duga prema sopstvenoj zemlji, i nevažno je ko mu podiže spomenik, već da mu pokažemo šta smo i koliko smo od njega naučili“, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić i zahvalio Ljiljani Pekić na hrabrosti i istrajnosti, istakavši da je lično ponosan što prisustvuje otkrivanju spomenika, kao i da je to za njega velika čast.

Borislav Pekic - spomenik (1)
Dragan Velikić je u govoru prilikom otkrivanja spomenika istakao da „nigde Beograd nije toliko prisutan u svom milenijumskom trajanju kao što je to u književnom delu Borislava Pekića. Niko nije poznavao beogradske ulice i trgove kao Pekićevi junaci. Setimo se putanja kojima je hodočastio Arsenije Njegovan poistovećujući se sa svojim kućama.“

Velikić je rekao i da „grad apsurda i paradoksa diše u Pekićevim knjigama. Borislav Pekić, baš kao Tesla, Pupin, Milanković i Andrić, naš je putokaz ka idealu oličenom u duhu Evrope. I zato se nadam da se ovo obeležje neće pretvoriti u oltar klanjanja i mrmljanja opštih mantri, već će služiti kao spomen nepokolebljive individualnosti i slobodne misli, uz mrvicu ironije i samoironije, što su osvedočene vrednosti Borislava Pekića.“

Borislav Pekic - spomenik (5)
Borislav Pekić je bio dopisni član SANU od 1985. godine, potpredsednik PEN-a i član Krunskog saveta. Posthumno je odlikovan Kraljevskim ordenom dvoglavog belog orla prvog stepena.

Dela su mu prevođena na engleski, nemački, francuski, italijanski, španski, holandski, poljski, češki, slovački, mađarski, rumunski, retoromanski, makedonski, slovenački, albanski, grčki, švedski i ukrajinski.

Izdavačka kuća Laguna, prvi put u Pekićevom umetničkom stvaralaštvu, objavila je njegova celokupna književna dela u 14 knjiga.

- Foto: Laguna

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>