OPERE SANKT PETERBURGA U MADLENIANUMU
Postavio Redakcija Presstiž 20 Jun 2017 u 09:11 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Dve opere iz Sankt Peterburga (Ne samo ljubav Rodiona Ščedrina i Veridba u manastiru Sergeja Prokofjeva) gostovaće 24. i 26. juna na Velikoj sceni Opere i teatra „Madlenianum“ u Zemunu.

opera sankt peterburg madlenianum

Prema zvaničnom saopštenju, ove dve opere će imati praizvedbu na srpskim scenama i to baš u Madlenianumu. Jurij Aleksandrov je našoj publici poznat kao autor koji operu postavlja na savremen i atraktivan način, a ovaj put će naša publika imati priliku da uživa u vrhunskoj muzici čuvenih ruskih kompozitora, u izvođenju petrogradskog teatra.

Opera  „Ne samo ljubav“  nastala je po motivima pripovedaka Sergeja Antonova i uz libreto dodatih poskočica. Opera je posvećena supruzi kompozitora, velikoj ruskoj balerini Maji Pliseckoj. Nadamo se da će ovom izvođenju prisustvovati i sam Rodion Ščedrin, što bi bila čast za našu kuću i događaj za našu zemlju.

 „Ne samo ljubav“ je vedra, blistava predstava koja je bliska mjuziklu po svom žanru. Kako to reditelj Jurij Aleksandrov vidi, glavni fokus je na ljubavi, naravno. „Tema ljubavi“, kako kaže reditelj, „je večita i uvek relevantna, bez obzira u kakvom dekoru se događa.“

Predstava privlači publiku svojim slobodnim vokalima, „otvorenošću“ glume i brojnim igračkim tačkama. Puna je lake lirike i ironije, „sočan“ humor je tipičan za ovaj žanr i visoku dramu.

Rodion Ščedrin, koji je prisustvovao premijeri u Kamernoj Operi Sankt Peterburga, podsetio se propale predstave 1961. godine:  „Da li znate zašto je izvođenje tad bilo neuspešno? Zato što su se tad bojali seksa. A ovde i danas ga se ne boje. I to funkcioniše. Lično, ja na sceni vidim veliku ljubavi za tim vremenima i za te ljude.”

Zaplet komične opere Sergeja Prokofjeva „Veridba u manastiru“ nastao je na osnovu, publici dobro poznate drame, „Pratilja“ (Duenna) Ričarda Šeridana. Ova predstava je napravljena kao vrsta šale, nešto poput studentske žurke gde su gluma i zbilja organski povezani. Priča započinje kao čas glume, zatim postaje vedra praznična pozorišna predstava u kojoj postepeno počinje da dominira realnost.

„Zanosom poneti, ne samo studenti i predavači, nego i predstavnici, kako ih zovemo, tehničkog osoblja  i još tačnije dama balzakovskog izgleda – Duenja koja sanja da zameni polovne krpe i četku udobnim mestom u nekoj kompaniji bilo kakvog bogataša. Njoj predstoji da odigra u našem spektaklu glavnu ulogu. Smetenošću i ushićenjem  zahvaćeno je i prvo lice ove institucije – rektor Instituta gospodin Žerom, jer na horizontu se nazire sponzor, i bez obzira što je gospodin Mendoza sumnjive reputacije i ništa ne znači za pozorišni komad, on je trgovac ribom i još nečim…Uostalom zašto ne objediniti stvaralaštvo i biznis u zajedničko preduzeće?! A radi sjedinjenja, druženja i posla, a možda i prijateljstva, tu je i kći Žeroma prelepa Lujza, pa i sin Ferdinad mangup – inače studenti njemu poverene obrazovne ustanove. Čudnom podudarnosti životne situacije se na zapanjujući način podudaraju sa sižeom i peripetijama budućeg spektakla. Pa neka se u svemu tome snađe mnogouvaženi gledalac“, poručuje reditelj Jurij Aleksandrov.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>