OMAŽ HARPER LI U DKSG
Postavio Redakcija Presstiž 11 Mar 2016 u 10:36 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Program „HARPER LI (29. 4. 1926 – 19. 2. 2016) – omaž“ biće održan u utorak 15. marta u 20h u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ u Beogradu.

Harper Li

- Harper Li

Prema saopštenju DKSG, o američkoj književnici govoriće Vladislava Gordić Petković. Nakon razgovora, u 21h biće prikazan film „Ubiti pticu rugalicu“ sa Gregorijem Pekom u ulozi Atikusa Finča.

Harper Li, američka književnica, rođena i preminula u Monrovilu u Alabami, poznata je po romanu Ubiti pticu rugalicu (To Kill a Mockingbird) iz 1960, klasiku američke književnosti, prema kojem je 1962. snimljen kultni film. Odlikovana je 2007. Predsedničkom medaljom slobode za doprinos književnosti. Prošle godine je dala dozvolu za objavljivanje knjige Idi i postavi stražara (Go Set a Watchman), čija se radnja događa nakon radnje opisane u prvom romanu. Iako je nastavak, ovaj roman je nastao ranije. To je prva verzija koju su izdavači odbili i iz koje je Li izvukla delove i napisala Ubiti pticu rugalicu. Pošto je autorka, usled posledica moždanog udara, bila slepa, gluva i nepokretna od 2007, mnogi su se zapitali da li je uopšte dala pristanak da se prva verzija knjige Ubiti pticu rugalicu objavi kao posebna knjiga.

Ubiti pticu rugalicu

- Iz filma Ubiti pticu rugalicu – Gregori Pek sa decom

„Za američku civilizaciju i kulturu, pedesetšestogodišnji roman Ubiti pticu rugalicu, sada dopunjen juvenilijom Idi postavi stražara, Harper Li nije samo knjiga, nego i istorijski događaj od nacionalnog značaja. Laureat Pulicerove nagrade, moderni klasik i kamen temeljac američke lektire jeste povest o elementarnoj etičnosti kakvu bi svaka nacionalna književnost morala da ima. Nije preterano rangiranje ove knjige od strane britanskih bibliotekara kao jednako važne koliko i Biblija: bez imalo patetike, proglasili su je delom koje svaki odrastao čovek mora da pročita pre smrti.

Etički značaj ove parabole o humanosti i toleranciji dopunjava i živ, bezmalo kinematografski pripovedni dar Harper Li, njen suptilan osećaj za trenutak i detalj, koji pretvara Pticu rugalicu u jednu od onih knjiga u kojima se idilična jednostavnost detinjstva raskrinkava kao prijatna obmana a da ipak ništa ne izgubi od privlačnosti za čitaoca. Ovaj roman nudi oporo a nezaboravno svedočanstvo o odrastanju, koje i u zajednici zahvaćenoj rasizmom kao gangrenom može da sačuva elementarnu humanost.“

prof. Vladislava Gordić Petković

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>