Nina Janković ponovo kao Ana Karenjina
Postavio Redakcija Presstiž 26 Oct 2018 u 08:20 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Predstava Ana Karenjina se vraća na Veliku scenu Opere i teatra Madlenianum 2. novembra u 19:30h.

Nina Jankovic - Ana Karenjina - Madlenianum (1)

Prvi put izvedena 26. aprila 2014. godine drama Ana Karenjina predstavlja projekat kojim se čvrsto utemeljuje repertoarska orijentacija Opere i teatra Madlenianum ka naslovima koji predstavljaju najviše umetničke domete. Slavni i obožavani roman Lava Nikolajeviča Tolstoja, u dramatizaciji nemačkog dramskog pisca Armina Petrasa i režiji Juga Radivojevića radnju smešta u savremeno vreme, između Gorbačova i Jeljcina. Ana Karenjina napušta jedan životni koncept i menja ga drugim, nesigurnim, sledeći svoje srce. Nedefinisani sistem. Pitanje životnog koncepta je i pitanje koncepta jednog grada, države. Šta se dešava kad se naši ideali sruše, to je pitanje koje postavlja ova predstava. Ovo je tužna ljubavna priča, najtragičnija zbog spoznaje gubitka naizgled idealne ljubavi i uzaludnosti žrtve.

Armin Petras se u svojoj drami opredelio za sedam lica, a po rečima reditelja, svako od tih lica ima svoj specifičan put kojim se kreće kroz ovu večito aktuelnu priču. „Za Anu je možda najvažnije pitanje životnog koncepta. Za Karenjina to je privid (forma važnija od suštine), za Vronskog strast, za Stefana dekadencija, za Dašu religija, za Kiti potraga za identitetom, a kod Ljevina – uspostavljanje patrijarhalnog sistema.

Nina Jankovic - Ana Karenjina - Madlenianum (2)

Tumači izuzetno atraktivnih i zahtevnih uloga su: Nina Janković, Tihomir Stanić, Viktor Savić, Igor Đorđević, Milena Vasić, Tamara Aleksić i Aleksandar Radojičić. Autor scenografije je Aleksandar Denić, a kostimograf Momirka Bailović.

Ljubav Ane i Vronskog je pre svega, pitanje hrabrosti. Ljubav koja ništa ne stavlja na tas u najboljem romantičarskom smislu je zanos. Ali, to je i priča o vremenu prošlom, sadašnjem i budućem. Vreme uspeva da izdevalvira tu ljubav, spremnost da se sve za nju žrtvuje, ostavljajući bolne posledice za sobom i za njihove bližnje. Tako se i životni koncept urušava. Strast prolazi a na površinu izlaze životne banalnosti, romantiku zamenjuje suvi realizam, Ana postaje ljubomorna i histerična, a Vronski nezainteresovan…Poraz Tolstojeve junakinje nije osuda društva, njen poraz je gubitak koncepta i vere u ljubav…

Posle porodiljskog odsustva glumica Nina Janković se ponovo vraća na pozorišnu scenu, tumačeći obožavanu heroinu svih genaracija. Verujemo da će rođenje sina Ninu Janković učiniti bolno iskrenom u ulozi Ane Karenjine.

- Foto: Vladimir Nešović

- Izvor: Madlenianum

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>