Nemanja Milenković: Otvaranje izložbe u KC Grad
Postavio Redakcija Presstiž 1 Oct 2018 u 08:30 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba „So na ranu/Nepoznati“, mladog novosadskog umetnika Nemanje Milenkovića, biće otvorena večeras, 1. oktobra, u 20h u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu.

Nemanja Milenkovic - Vrzino kolo, poliptih iz serije Nepoznati, tuš i akvarel na papiru, 6x 59,4x42 cm, 2017

Vrzino kolo, poliptih iz serije Nepoznati, tuš i akvarel na papiru, 6x 59,4 x 42 cm, 2017.

Prema zvaničnom saopštenju organizatora, postavka u Gradskoj galeriji uključiće crteže velikih formata iz serije Nepoznati, koja preispituje tradiciju lova i žrtvovanja, ali ne kroz kulturološku, već kroz biološku i etičku prizmu. U centru pažnje ove serije monumantalnih crteža nalazi se jelen, u mnogim kulturama kralj šume, ali i najčešći trofej lova. Milenković nam servira sve sem trofeja, surovu realnost obezglavljenih i odbačenih tela, dakle drugu stranu, žrtvu kao individuu i leš kao posledicu tradicionalnog čina. Posmatrač se poziva da razmotri situaciju i preispita etičke i moralne implikacije ovih tradicionalih žrtvovanja, te odgovori na pitanja koja Milenković postavlja u svom statementu – Da li je karakterisanjem kao strast i sport ovaj čin amnestiran? Da li je takav vid žrtvovanja neophodan? Da li cilj opravdava sredstva u ovom slučaju?

Nemanja Milenkovic - Iz serije Nepoznati, br 2, hemijska olovka na papiru, 65x50 cm, 2018

 Iz serije Nepoznati, br. 2, hemijska olovka na papiru, 65 x 50 cm, 2018.

Uz seriju nepoznati postavku zaokružuje in situ instalacija So na ranu, koju Milenković realizuje specijalno za prostor Gradske galerije. instalacija suprostavlja percepciju narodne izreke iz naslova prema simboličkim svojstvima soli kao materije koja upija negativnu energiju i leči. U centru pažnje je trofej – ali kroz građenje ove instalacije Milenković kroz postupak readymade oko trofeja gradi simbolički narativ i time menja prvobitnu namenu predmeta aktivno pozivajući posmatrača da i ovde odgovori na sporna pitanja i reši dilemu.

Ova izložba biće drugi samostalni nastup pred beogradskom publikom, posle izložbe Nepoznati u galeriji Stepenište. Pored Beograda Milenković je samostalno izlagao i u Smederevu i Novom Sadu, a učestvovao i na dvadesetak grupnih izložbi.

Nemanja Milenkovic - Iz serije Nepoznati, br 3, hemijska olovka na papiru, 65x50 cm, 2018

Iz serije Nepoznati, br. 3, hemijska olovka na papiru, 65 x 50 cm, 2018.

Kao student Akademije umetnosti u Novom Sadu već iza sebe ima par nagrada i priznanja, kao i iskristalisano umetničko istraživanje odnosa ljudi i životinja u savremenom društvu, te odnosa kolektivnog i individualnog identiteta.

Izložba je otvorena do 14. oktobra svakog dana od 14 do 20 časova.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>