Nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetu Crkvine u Stublinama
Postavio Redakcija Presstiž 14 Sep 2018 u 09:44 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Muzej grada Beograda započeo je jedanaestu po redu kampanju sistematskih arheoloških istraživanja na lokalitetu Crkvine u Stublinama.

Stubline - Aero snimak lokaliteta i sonde. Foto Aleksandar Sivacki

- Aero snimak lokaliteta i sonde / Foto: Aleksandar Sivački

Prema zvaničnom saopštenju iz MGB, dosadašnja arheološka iskopavanja na ovom nalazištu donela su veoma važne rezultate za poznavanje stanovanja, ekonomije, kulta i religije tokom perioda poznog neolita. Zahvaljujući ovim iskopavanjima zbirke Muzeja grada Beograda obogaćene su velikim brojem jedinstvenih nalaza čiji značaj ima nadnacionalni karakter.

Stubline - Grupni nalaz 44 figurine (2008). Foto Vladimir Popovic

- Grupni nalaz 44 figurine (2008) / Foto: Vladimir Popović

Ovogodišnja kampanja usmerena je na nastavak istraživanja vinčanske kuće čija orijentacija odstupa od uobičajenog položaja objekata na Stublinama. Istraživanja se sprovode sa ciljem otkrivanja namene i značaja ove kuće. Tokom prethodnog istraživanja ove kuće, među brojnim fragmentovanim i celim predmetima od pečene gline, kosti, kamena i roga, pronađena je i figurina koja predstavlja fantastično biće, polučoveka-polumedveda sa tragovima crvene boje na glavi i telu. Ovo je prva figurina sa Stublina na kojoj su vidljivi tragovi bojenja.  Preliminarni rezultati istraživanja ove kuće prezentovani su prošle godine u okviru izložbe  Jedna malo drugačija kuća. Arheološka istraživanja u Stublinama 2017. u Galeriji Sportsko-kulturnog centra Obrenovac.

Stubline - Hibridna figurina polucoveka-polumedveda (2017) Foto Branko Jovanovic

- Hibridna figurina polučoveka-polumedveda (2017) / Foto: Branko Jovanović

U narednom periodu, u pripremi je i izložba  Delići neolitske stvarnosti: Nove prakse u konzervaciji vinčanske kulturne baštine u Stublinama, koja će biti realizovana u Galeriji Sportsko-kulturnog centra Obrenovac, kao i niz radionica i predavanja o značaju  konzervacije u Obrenovcu i Stublinama.

O lokalitetu Crkvine u Stublinama

Lokalitet Crkvine u Stublinama nalazi se u blizini Obrenovca, na oko 50 km jugozapadno od Beograda. Reč je o velikom vinčanskom naselju iz perioda poznog neolita na kome je nedestruktivnim metodama terenske prospekcije evidentirano preko 250 kuća i drugih nerezidencijalnih objekata. Prva arheološka iskopavanja u Stublinama sprovedena su 1967, a od 2008. Muzej grada Beograda na ovom lokalitetu izvodi savremena sistematska arheološka istraživanja. Do danas je otkriven veliki broj predmeta važnih za razumevanje društvenih dinamika u neolitu Centralnog Balkana. Najznačajniji nalaz sa Stublina svakako predstvaljaju 44 stilizovane vinčanske figurine, koje su otkrivene u jednoj od istraženih kuća. Zahvaljujući rezultatima istraživanja u Stublinama, Muzej grada Beograda je 2012. godine izložbom METAHOUSING: NEOLITHIC AND MODERN DWELLING IN BELGRADE predstavljao Srbiju na Olimpijadi kulture i Internacionalnoj izložbi arhitekture i dizajna u Londonu. Značaj lokalitet za kulturnu baštinu Srbije potvrđen je i odlukom Vlade Republike Srbije, koja je 2014. proglasila Crkvine u Stublinama za kulturno dobro.

- Izvor: Muzej grada Beograda

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>