Nagrada „Mladi balkanski umetnik” za Tijanu Kojić!
Postavio Redakcija Presstiž 24 Nov 2018 u 09:36 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Mladoj beogradskoj umetnici Tijani Kojić uručena je nagrada Mladi balkanski umetnik” na izložbi posvećenoj umetnosti crteža u organizaciji Svetske galerije crteža Osten, 22. novembra u nacionalnoj galeriji Čifte amam u Skoplju.

Tijana Kojic

Tijana je jedna od dobitnika prizanja koje u saradnji sa Ostenom dodeljuje Svetska asocijacija vizuelnih umetnika (WAVA). Njena dela će, zajedno sa delima umetnica Kristine Cani iz Grčke i Trajane Panajotove iz Bugarske, biti predstavljena na izložbi posvećenoj mladim balkanskim umetnicima u Mariboru u Sloveniji u martu 2020. godine. Nagrada Mladi balkanski umetnik biće povod da se ovogodišnji i buduće nagrađivani autori predstve u regionu, kroz niz izložbi čiji je cilj umrežavanje kulturnih aktera Balkana u zajedničku umetničku scenu.

Svetska galerija crteža Osten ove godine dodelila je nagradu za životno delo Pjeru Solanžu, proslavljenom francuskom umetniku, dok se u odeljku posvećenom svetskom kulturnom nasleđu posebno osvrće na delo Henrija Mura, velikog skulptora 20. veka, poznatog i po izuzetnom afinitetu prema crtežu kao polju izražavanja.

rad Tijane Kojic Somnabulizam, ulje na aluminijumu, 100 x 100 cm, 2015, Osten kolekcija

Somnabulizam, rad Tijane Kojić, ulje na aluminijumu, 100 x 100 cm, 2015, Osten kolekcija

Među ostalim nagrađenima iz oblasti crteža su umetnici iz celog sveta (Poljska, Velika Britanija, Holandija, Rusija, Italija, Koreja, Iran, Peru), a u kategoriji umetnosti karikature nagrađeni su i Nedeljko Ubović i Milenko Kosanović iz Srbije.

Izložbu u Čifte amamu čine tri dela: retrospektivna izložba povodom 50 godina Svetske galerije karikatura, izložba Ostenovog bijenala za crtež i izložba dela do sada nagrađivanih autora, među kojima su i dela Marine Abramović, Jože Cijuhe, Gligora Čemerskog i drugih. Na izložbi je predstavljeno više od 270 umetnika iz celog sveta.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>