MUHAREM BAZDULJ I „LUTKA OD MARCIPANA“ U DKSG
Postavio Redakcija Presstiž 18 Jan 2017 u 12:33 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Roman „Lutka od marcipana“ Muharema Bazdulja biće predstavljen sutra, 19. januara, u 19h u Domu kulture „Studentski grad“ (Klub-knjižara Magistrala) na Novom Beogradu.

Muharem Bazdulj

Prema saopštenju iz DKSG, roman je objavila izdavačka kuća Geopoetika prošle godine, a na predstavljanju će govoriti Sanja Milić, Miroljub Stojanović i autor.

Lutka od marcipanaŽivot češke glumice Lide Barove, ljubav(n)i(ce) Jozefa Gebelsa, do koje autor dolazi preko Suzan Zontag, može predstavljati paradigmu veka koji je za nama. Odsustvo priprema za pogrom nepodobnih rasa i eksplicitnog rata u priči, uvećava čitaočevu zebnju pred budućom svetskom katastrofom. Iz Berlina priča se seli u oslobođenu Evropu, gde dolaze novi filmovi, ljubavi i ljudi – Felini, Sofija Loren, Đina Lolobriđida, Fasbinder…

Muharem Bazdulj (Travnik, 1977), pisac, novinar i prevodilac, svojim tekstovima prisutan na gotovo čitavoj teritoriji nekadašnje Jugoslavije, kod nas je objavio zbirke priča Čarolija i Jeres nominalizma, romane Tranzit, kometa, pomračenje, Sjetva soli, April na Vlašiću i Đaur i Zulejha, knjige kolumni Filigranski pločnici, Karlovački mir i Između krajnosti, eseje I drugi su pjevali o ratu. Knjige su mu prevedene na engleski, nemački i poljski, a kratke proze uvrštene u prestižne američke antologije The Wall in My Head i Best European Fiction. Dobitnik je novinarskih nagrada Stanislav Staša Marinković i Bogdan Tirnanić. Živi u Beogradu.

Roman „Lutka od marcipana“ ušao je u uži izbor za ovogodišnju NIN-ovu nagradu i tako se Bazdulj prvi put našao u trci za ovu prestižnu nagradu.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>