Monografija „Mitopoetike” Miomira Petrovića uskoro u prodaji
Postavio Redakcija Presstiž 10 Apr 2019 u 09:56 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Monografija Mitopoetike” prof. dr Miomira Petrovića naći će se u prodaji sledeće sedmice u svim knjižarama Zavoda za udžbenike.

„Mitopoetike” Miomir Petrovic

Ovo delo, u izdanju Zavoda za udžbenike, ukazuje na transformacije mitske matrice u savremenim umetničkim delima i sistematizuje pojavne oblike mitske matrice u njima. U „Mitopoetikama” je reč o transformaciji titanomahijskog obrasca u drami, filmu, romanu i likovnom delu: u drami Muve” Žan-Pola Sartra, filmu Nebo nad Berlinom” reditelja Vima Vendersa, romanu Morbus Kitihara” Kristofa Ransmajera i studiji Raspeće” slikara Frensisa Bejkona.

Pisac, dramaturg, teoretičar umetnosti i univerzitetski profesor Miomir Petrović pred čitaoce postavlja misao da je pra-mit neprekinuto i neprekidno u nama i pokušava da dokaže kako prisustvo mitologije, mitoloških predstava, antropoloških simbola i kolektivnog predanja u savremenom ili klasičnom stvaralačkom obrascu omogućava hipotezu da je mitski obrazac prisutan na eksplicitan, supstitutivan ili implicitan način u gotovo svim umetničkim delima.

Miomir-Petrovic-2

U ovoj monografiji reč je o Titanomahiji, odnosno antičkom tumačenju pobede mlađih bogova nad starijima, sina nad ocem koja je, kao obrazac osnov antičkog mita, hrišćanske parabole, skupa paganskih predanja ali i distopijskog, antihrišćanskog predanja.

- Foto: Jakov Simović

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>