Mjuzikl „Reči od kamena“ razbija vršnjačko nasilje
Postavio Redakcija Presstiž 29 May 2018 u 07:34 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Premijera predstave „Reči od kamena“, mjuzikla o vršnjačkom nasilju, biće održana 30. maja u 20h na Večernjoj sceni Pozorišta lutaka „Pinokio.

Reci od kamena - Hleb teatar - Pinokio (1)

Ovaj pozorišni projekat se realizuje u saradnji sa Hleb teatrom, a prva repriza je 31. maja u 11h. U junu je predviđen veći broj izvođenja, između ostalog 23. juna gde je predstava uvrštena u program Konferencije „Pozorište i škola“.

Kroz sat vremena uz songove koji se uživo izvode i koreografije koje pričaju o devojčici  Milici i njenom odrastanju, na jedan otvoreni, ali takođe šaljiv i maštovit način, progovara se o temi vršnjačkog, a posebno internet nasilja.

Potpuno drugačije, razigrano i raspevano, promrdavaju se temelji ovog izazova sa kojim deca često (ne) izlaze na kraj i u osnovnoj i u srednjoj školi.

Tekst mjuzikla je nastao u bliskom susretu sa decom i mladima, na osnovu njihovih priča, razmišljanja i komentara po pitanju vršnjačkog sajber nasilja, u toku projekta „Zajedništvo“, ostvarenog u više beogradskih osnovnih i srednjih škola. Ovaj projekat, koji je nastao u saradnji Hleb Teatra i Centra za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM), kreativnim dramskim metodama teži da stane na put vršnjačkom nasilju.

Reci od kamena - Hleb teatar - Pinokio (2)

- Kroz umetnost je moguće progovoriti mnogo direktnije, a opet suptilno, o važnim, pa čak i bolnim temama. Da bi se shvatila ozbiljnost jedne pojave, potrebno ju je doživeti i saosećati sa protagonistima, što pozorište omogućava – kaže Sanja Krsmanović, autor teksta, reditelj i  koreograf predstave.

Ulaznice su dostupne po ceni od 400 dinara, i mogu se rezervisati na mejl adresi: biletarnica@pinokio.rs.

Nakon predstave sledi razgovor sa stručnjacima u okviru tribina koje pozorište organizuje u saradnji sa Centrom za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM) i udruženjem „Umetnička Utopija“.

Produkcija predstave: Udruženje Umetnička Utopija

Realizacija: Hleb Teatar u saradnji sa Pozorištem lutaka „Pinokio“   .
Tekst, režija i koreografija: Sanja Krsmanovic Tasić
Muzika: Jugoslav Hadžić
Kostim: Marija Milekić i Hleb Teatar
Animacija, program i plakat: Anastasia Tasić

Glumačku ekipu čine: Jovana Mihić (Milica), Milena Bozić (Beta),  Sanja Krsmanovic Tasić (psiholog), Marta Keler (majka Ljubica, član benda), Jugoslav Hadžić (otac Milisav, član benda), Julijana Vincan (Tanja, pevačica), Anđelka Petrović (Vanja), Ljubica Damčević (Tijana, član benda), Sara Tasić (Bebica), Eldar Zubčević (Neša, član benda), Đorđe Trajković (Nik, član benda).

Dodajte i vi doprinos ovoj priči uz hešteg #nisamkamen.

Vidimo se u sredu 30. maja u 20 časova u Pozorištu lutaka Pinokio, Bulevar maršala Tolbuhina 1!

AUTOR: Julijana Vincan

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>